(Hamar Dagblad)

Døra går opp i Ajerhagan 15.

– Jøss! Det var mange! sier en overrasket Terje Demroen.

Det tar et par sekunder før han oppdager at det er selveste Venstre-lederen, Trine Skei Grande, som står sammen med fire lokale Venstre-folk.

– Oi! Er det deg? Deg har jeg jo sett før!

Skole og tog

Partiet har satset tungt på dør-til-dør-besøk i ukene foran valget. Over 18.000 besøk på landsbasis så langt.

I Hamar har Hamar Venstres kommunestyrerepresentant, Stig Vaagan, banket på nesten tusen dører til sammen under opptakten til kommunestyrevalget, for to år siden, og nå stortingsvalget.

– Stig er virkelig en av de store heltene våre! sier Grande og smiler.

– Det som slår meg er hvor all righte folk er når de åpner opp døra. Det er nesten ikke sure fjes. Så det er veldig hyggelig å gå rundt. Også er det er ekstra artig å gå rundt i Hamar, hvor jeg kjenner mange folk. Nå kan jeg faktisk si: «Jeg vet hvor du bor», sier Vaagan og smiler.

Vaagan er mer opptatt av å lytte enn å prate når dørene åpnes:

– I denne sammenhengen er det viktigere å høre hva velgerne har på hjerteti. Men vi deler selvfølgelig ut Venstre-brosjyre før vi går, og da værer man ofte om man har med seg folk eller ikke, sier Vaagan.

– Jeg og Erik (Ringnes) diskuterte om vi trengte oss på når vi driver valgkamp på denne måten, men alle som på åpner døra er jo kjempehyggelige. Og det som kjennetegner Hamar er at folk åpner opp dørene sine før vi rekker å trykke på ringeklokka, sier Grande, og legger til:

– Våres dørbanking er kanskje litt annerledes, for vi er mer ute etter å høre hva folk er opptatt av. En får virkelig en følelse av hva som folk her i byen er opptatt av, og for lokalpolitikerne må jo dette være gull verdt. Innspillene vi får her på Hamar er veldig nyttige, og målet er å lage en ordsky av alle sakene som engasjerer folk. Også lager vi selvfølgelig politikk av de skikkelig gode ideene.

– Hva er det hamarsingene sier de er opptatt av, da, Grande?

– Skole, oppvekst og tog.

Søker informasjon

Grande mener de fleste tar valget med stort alvor:

– Selv om mange tar beslutninger i siste liten, så søker folk informasjon og folk prøver å gjøre en skikkelig jobb før valget om parti tas. Da blir man ikke sur om noen forteller at de har tatt et annet valg enn Venstre.

– Hva blir fanesakene til Venstre denne valgkampen?

– Vi har etablert oss som et miljøparti. Det kjenner alle til. Men i sluttvalgkampen blir det viktig for oss å snakke om skole; å få til læreløftet 2.0. Også er det småbedrifter. I sommer har jeg reist rundt omkring i hele Norge og besøkt småbedriftseiere; mange hundre. Der har vi lært mye, men vi har også fått muligheten til å fortelle om hva vi i Venstre har fått til: Nemlig bedre sosiale rettigheter for næringsdrivende. Fordi vi må satse på gründerne når vi skal lage alle de små arbeidsplassene som vi trenger i Norge.

Terje Sormbroen har jobbet i Posten i alle år. Nå er han AFP-pensjonist og får komme med sine tanker:

– Jeg er jo selvsagt opptatt av hvordan pensjonisttilværelsen skal bli. Kommer pengene til å rekke etter et langs arbeidsliv? Jeg er dessuten kommet i den alderen at jeg er blitt opptatt av sykehjemsplasser.

– Samtidig har jeg barnebarn, så skole er også blitt litt viktig for meg i denne valgkampen.