– Innad i Vinmonopolet pleier vi å si at året består av 13 måneder og to av dem er i desember, sier Lillemæhlum som med det gir et ganske tydelig bilde på hvordan årets siste måned erfaringsmessig arter seg. Da passet det dårlig med en ny runde restriksjoner.
– Det er klart at en sammenstimling av folk da er en utfordring. Vi kommer til å bruke vektere for å regulere trafikken slik at det aldri er mer enn 50 stykker i butikken samtidig. Når man først er inne er det viktig at en meters avstand til andre kunder og betjening opprettholdes, og det trenger vi kundenes hjelp til å klare. Dette er en utfordring vi skal løse i fellesskap, sier polsjefen.
Avhengig av fleksibilitet
– Både varemengden og kundemassen er fullt ut håndterlig for oss, men ikke om alle kommer siste uken før jul. Tidligere under pandemien har nordmenn handlet ekstremt rasjonelt. Mange flyttet innkjøpene sine fra ettermiddagen til formiddagen, og fra slutten av uka til begynnelsen av uka. Til jul ønsker vi at folk gjør det samme, noe vi tror er realistisk, særlig med tanke på alle de hundretusenvis som nå har muligheten til hjemme- eller hyttekontor og derfor lever mer fleksible liv enn tidligere, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter.
Selv om Vinmonopolet har hatt salgsnedgang de siste månedene målt mot i fjor, er salget fortsatt nesten 30 prosent høyere enn i 2019, som var siste normalår. Kombinert med stadige smitterekorder, kan dette resultere i en hektisk avslutning på året.
– Vinmonopolet har robuste butikker dimensjonert for å håndtere juletrafikken, men vi ser allerede nå at det kan gå mot kunderekord de siste to ukene før jul. Vår klare anbefaling er at folk planlegger årets julehandel og får den unna tidligst mulig. Alle er tjent med det, sier Hunter.
Begrens antall turer
Størst sjanse for å unngå kø har du om du gjør innkjøpene dine på formiddagen en dag relativt tidlig i uka. På fredager og lørdager utover i desember må man regne med kø utenfor de fleste polene landet rundt.
Lillemæhlum har også et par andre tips som kan gjøre handelen på polet smidigere.
– Det er en fordel om man klarer å planlegge innkjøpene slik at man tar alt på samme turen og det er fint om ikke hele husstanden blir med på handleturen, sier han.
Og et annet råd polsjefen kommer med er å ikke la seg skremme om det er mange i kø.
– Dette er ikke som i dagligvarebutikkene, her er gjennomsnittstida for hver handel i underkant av et minutt. Da går det veldig fort, sier Lillemæhlum.
Klikk og vent
Polet har som seg hør og bør noe teknologi i verktøykassa som kan avhjelpe situasjonen litt i årets mest strie periode. På nettsidene deres finnes en trafikklysvisning som indikerer når det er mest og minst trøkk i butikken. Det er derimot liten sjanse for at det vil vises grønt lys på noe tidspunkt fram mot jul. I tillegg har Vinmonopolet en ordning hvor man kan bestille på nett og hente i butikken, en såkalt klikk og hent-løsning.
– Om man benytter dette er det veldig viktig at man venter på bekreftelsen på SMS. Når man har bestilt får man en bekreftelse på mail på at bestillingen er mottatt, men det kan gå en stund før ordren blir ekspedert. Vi håndterer tross alt vanvittige volum i desember, så etter at du har gjennomført handelen på nettet venter du altså på en SMS fra oss før du drar for å hente. Klikk og vent, rett og slett, sier Lillemæhlum.
Han kan for øvrig fortelle om en omsetning han i løpet av sine 25 år i Vinmonopolet ikke har sett maken til.
– 2021 blir det beste året i polets historie på Hamar. Det er imidlertid ingen undersøkelser som indikerer at folk drikker mer, men grensehandel og taxfree er jo kraftig redusert og i tillegg har smittesituasjonen ført til at mange ikke går så ofte på restaurant, men heller kjøper inn vin og koser seg hjemme, sier han.