Det er den tidligere omtalte faren for en større vannlekkasje i vinduet på toppen av Våler kirke med påfølgende arbeider med stillas både ute og inne i kirken, som satte en stopper for konserten som skulle vært tidligere denne måneden.

– Det er synd at det ble slik. Men nå håper vi at orgelfestivalen som vi skal arrangere for femte gang, blir noe som nok en gang skal trekke folk og gi flere store musikalske opplevelser, sier kantor Daniel Bjørlo og sokneprest Einar Vannebo i Våler.

Lokale artister

Ved tidligere orgelfestivaler har det vært en rekke internasjonale artister, ikke minst fra Russland. Det var det meningen det skulle bli også denne gangen. Men koronapandemien gjør at man velger å satse på lokale artister.

– Det ble for usikkert og for omfattende å satse på artister fra utlandet. Vi måtte velge det sikre, og dermed altså flest mulig lokale artister. Så får vi se hvordan det blir neste år. Meningen er i alle fall at orgelfestivalene skal arrangeres minst fram til og med 2022. Det er året med det store tusenårsjubileet i Våler, forteller Vannebo og Bjørlo.

Orgelfestivalene har trukket i snitt rundt 200 publikummere pr. festival. Man har godt håp om at det skal det kunne bli også denne gangen. Det blir i alt fem konserter, alle i Våler kirke, med start lørdag 11. september og avslutning med festivalgudstjeneste og festkonsert søndag 26. september.

– Hvor mange vi kan slippe inn vil avhenge av korona-situasjonen. Men 200 personer på hvert arrangement skal ikke bli noe problem med tanke på restriksjoner og tiltak. Det skal vi håndtere greit, sier Daniel Bjørlo og Einar Vannebo.

Og stillaset inne i kirken er tatt ned og er ute av kirken i god tid før festivalstart.

Lokalt høydepunkt

Det blir en lokal artist som blir det store høydepunktet blant mange andre under festivalen som altså starter 11. september.

Sinikka Langeland fra Grue kommer fredag 24. september sammen med Kåre Nordstoga, orgel, og Lars Anders Tomter, bratsj. Programmet er kalt «Maria Magdalena», som også er tittelen på Langelands ferske plate som kommer snart.

– Vi er veldig glad for å få henne med på festivalen. Det blir unektelig et høydepunkt, sier Vannebo og Bjørlo.

Det hele starter 11. september med Ny norsk messingskvintett og Anders Eidstø Dahl ved orgelet.

Erling With Aasgård sitter ved orgelet 18. september.

Fredag 24. september er det altså Sinikka Langeland som inntar kirken.

Så avsluttes det hele med festivalgudstjeneste søndag 26. september med Einar Vannebo som liturg, Våler Kantori og Daniel Bjørlo ved orgelet og som dirigent.

Samme kveld er det så festkonsert med Atle, Bjørg, Kristin og Gjermund Pas, Glommakoret, Margaretha Stassen og Daniel Bjørlo.