Gå til sidens hovedinnhold

Meld inn din DAB-dekning

Artikkelen er over 4 år gammel

I kartet under har vi samlet hvordan dekningen av DAB er i Hedmark, også lesernes reaksjoner!

SE INTERAKTIVT KART NEDERST I SAKEN

Flere av Østlendingens lesere har den siste tiden meldt inn sine DAB-signaler på vårt interaktive kart. Flere har opplevd at signaler faller ut, og er ikke fornøyd med det. NRK går ut av FM-nettet onsdag, og P4 og Radio Norge vil følge etter om et par måneder. Lokalradioene sender fortsatt på FM-båndet, men skal også snart over på DAB.

Dårlig på hovedvegene

En av dem som har meldt inn er en mann som bor i Hamar-området, men kjører ofte med bil i områdene rundt. Han vil være anonym.

– Jeg kjørte mellom Elverum og Hamar her om dagen, og ganske raskt etter at vi kom ut av Elverum så datt mye av regionnettet og de lokale stasjonene ut. Jeg forventer jo at jeg skal ha signal på de store vegene. Det har jo stort sett hvert det på FM-båndet, sier han til Østlendingen.

Han har nettopp fått installert ny integrert stereo med DAB i bilen av et profesjonelt firma, og han går ut ifra at alt skal være riktig satt opp da.

– Jeg bor i Hamar-området, og hjemme har vi krystallklare signaler. Det er når vi beveger oss litt utenfor de sentrale strøkene og på hovedvegene at lokale signaler forsvinner. Vi får stort sett inn NRK, men det er de mindre og lokale stasjonene som ofte faller ut, avslutter han.

Mange spørsmål

Digitalradio Norge AS jobber med overgangen fra analog til digital radio i Norge, og driver blant annet nettstedet radio.no.

Kommunikasjonssjef Mari Hagerup sier til Østlendingen at det er mange spørsmål i forbindelse med overgangen. Men at de fleste spørsmålene er rundt signaler i biler.

– Veldig mange nordmenn oppgraderte tidlig til DAB i hjemmene sine, men når det gjelder i bil, så ser vi at mange har ventet med oppgraderingen, sier Hagerup.

De fleste tilfellene med dårlige signaler i bil kan spores til antennen.

– Alle DAB-radioer trenger antenne. Hvis antenna ikke er montert riktig, kan mottaket bli dårlig. Antenne i bil skal stå vertikalt. Mange DAB-adaptere krever også antenner som er jordet. Da må en del av antenna være i kontakt med bilens metallkarosseri. I områder med veldig sterke signaler, for eksempel i store byer, kan en DAB-radio fungere uten antenne eller med feilmontert antenne, men mottaket vil forsvinne i områder med normal dekning, sier Hagerup.

Lokale stasjoner faller ofte ut

Mange opplever også at det er de lokale stasjonene som faller ut, eller har dårlige signaler.

– Lokalradioer har sine egne sendere, og de er satt i områder der de vil ha dekning. Så at folk opplever at lokale stasjoner detter ut, så skyldes det hvor senderne står hen. Mange tenker at det ikke er forskjell på de riksdekkende og kommersielle kanalene, men det er det. I all hovedsak så følger DAB-nettet det samme mønsteret som FM når det gjelder geografi, sier Hagerup, og tilføyer:

– Rent teknisk sett, så fungerer DAB bedre i et land som Norge, enn det FM gjorde. I ulendt terreng blir FM-signaler dårligere. Med DAB-signaler så forsterkes signalet, så mulighetene er større. Denne overgangen er en stor for det norske folk, og det er en viktig jobb for oss at flest mulig folk får den hjelpen de kan få.

Trond Bakkehaug bor i Savalsætergrenda i Løten, og opplever dårlige signaler fra lokalradioen over DAB-nettet hjemme.

– Det er ganske irriterende, da det er mange fine programmer på de lokale stasjonene. Jeg har hatt DAB-radio siden det kom, og jeg liker at det kommer informasjon på skjermen. Men på de lokale stasjonene, så må jeg ta det inn via internettet for at det skal bli klart å høre på.

Hvis du opplever trøbbel med din dekning der du bor eller ferdes – meld det inn i kartet! (NB: Kartet ekspanderer til fullskjerm når man klikker på det)

Fakta om DAB

Får du ikke inn DAB til tross for at kartet forteller deg at du skal ha dekning? Her er de mest utbredte årsakene til manglende mottak av DAB signaler og hva du kan gjøre med det:

Sjekk antennen! 
Spesielt viktig i bil. Antenner skal monteres loddrett og jordes dersom det kreves. Trådantenner gir dårligere mottak, spesielt om de ikke festes i et vindu. 

Gjør kanalsøk 
Mange får inn DAB-sendere fra flere regioner. Dette gjelder spesielt dersom du bor nær en regionsgrense. Pass på å koble deg til din region for best dekning. Områder i Hedmark/Oppland vil for eksempel kunne ta inn svake signaler fra NRKs nett i Telemark/Vestfold/Buskerud eller Akershus/Oslo/Østfold og vice versa.

Skru på kanalfølging 
Uten denne funksjonen mister du kanaler når du kjører mellom regioner. Stasjoner kan ha ulikfrekvens i ulike regioner, akkurat som på fm. Ofte betegnet som «kanalforfølgelse», «Service following», «Alternativ frekvens" eller "DAB to DAB" 

DAB i tunneler 
Dekningen i tunneler er ikke ferdig utbygd i regioner hvor fm-nettet ikke er slukket. Tunneler som har hatt fm skal også få dab. Se når tuneller der du ferdes får DAB på radio.no/dekning 

Velg godt utstyr 
Kjøper du dårligere utstyr enn du hadde med fm vil kvaliteten nødvendigvis bli dårligere med dab. 

Ulik dekning 
De kommersielle kanalene (P4, Radio Norge, osv) har ikke like god dekning som NRK. Kanalene er selv ansvarlige for å bygge ut dekningen. 

Meld feil og få hjelp med mottaket 
Digitalradio Norge hjelper radiolytterne med overgangen til digital radio. Meld fra på radio.no om du om du har dekningsproblemer. I de fleste tilfeller får man råd og hjelp som gir DAB-mottak. 

Kilde: radio.no

 

Kommentarer til denne saken