Gå til sidens hovedinnhold

I 190 km/t gjennom Finnskogen: – Kan ikke være redd!

Artikkelen er over 4 år gammel

Tenk deg at du raser gjennom skogen, på en trang skogsbilveg og snøføre, og speedometer viser 190 km/t. Det er en realitet for sjåførene i Rally Finnskog.

– Det er klart, når trærne fyker forbi deg på alle sider, da skjønner du at det går fort. Men det er ikke noe du tenker på underveis. Da er du så fokusert på jobben du gjør. Det er først i etterkant, når du ser det på video, du ser hvor fort det faktisk går.

Det sier Ole Christian Veiby fra Kongsvinger.

20-åringen ble nummer to i Rally Finnskog sist helg, kun slått med fem sekunder av Mads Østberg og kartleser Ola Fløene.

På videoen ser du han, sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum, på den sjette og siste fartsprøven lørdag, Kuberget 2.

En fartsprøve duoen kun var 0,7 sekunder fra å vinne, men Eyvind Brynildsen var for rask.

Ikke for «vanlige» folk

Veiby drar bilen godt over 180 km/t ved flere anledninger, og du kan så vidt skimte 190-tallet på speedometeret, på åletrange veger gjennom Finnskogen.

– Vanlige folk må ikke prøve klampen i bånn på sånne veger, sier Veiby, og legger til:

– Det ligger vanvittig mye kjøring bak det her. Du skal ha litt selvtillit for å kjøre på den måten, og du skal stole på notene til kartleseren, og du skal stole på at bilen tåler det.

For noen vil det sikkert virke helt umulig å kjøre på den måten, spesielt på vinterføre.

Det har Veiby forståelse for.

– Når du ser det sånn på video, blir det voldsomt. Det er det jo også, men man må huske på hvor mye trening som ligger bak. I tillegg er det godt grep i de dekkene vi bruker. Mye bedre enn det folk tror, forklarer Veiby og legger til:

– Det er jo dette som er kult.

Kartleser Skjærmoen skjønner at folk synes det er vilt det de holder på med.

Det har han fått bemerkninger på mange ganger.

– Det er mange som sier det er galskap det vi gjør, og det skjønner jeg jo at de mener, gliser han.

Men kartleseren mener det ikke er toppfarten på rettstrekkene som er det kuleste.

– Alle kan jo kjøre rett fram, om ikke så fort. Jeg synes det er vel så kult når vi får til de perfekte svingene og klarer å bruke terrenget skikkelig. De rettstrekkene er ikke det morsomste med det vi driver med.

Ikke redd

Han er Veibys kompanjong i bilen, og er helt avgjørende for at Veiby holder seg på vegen. Mister Skjærmoen kontrollen på notene, eller leser feil, kan konsekvensene være fatale.

– Er du ikke redd?

– Det kan man ikke være. Da er det lett å gjøre feil. Man må ha fokus på det man skal gjøre, sier Skjærmoen.

– Tenker du over hvor fort det faktisk går?

– Om du vil tenke på det, så har du et speedometer foran deg. Så jeg kan se hvor fort det går, uten at jeg gjør det spesielt ofte. Det er ikke det som er fokusområdet. Det er om å gjøre å ha blikket ned i blokka og lese riktig, gliser han.

Kommentarer til denne saken