Kenneth Walenuissen hadde tatt med seg barneklær og lekesaker fra Norge, for å dele ut på mongolske barnehjem.

Da de mandag hadde tilbakelagt den 18.000 kilometer lange, vanvittige rallyturen fra London til Mongolias hovedstad, brukte de tid på å finne et barnehjem de kunne besøke.

Etter noen bomturer ble de sluppet inn på et av byens større barnehjem, der det bor barn fra nyfødtalder til 18 år.

Der delte de ut klærne og lekene Kenneth hadde med seg, også spurte de ansatte om det var noe annet de trengte.

– Skolen begynner fredag, og de hadde dårlig med skolesaker. Vi fant en butikk der vi kjøpte skrivesaker, blyanter, bøker og andre forbruksting, og kjøpte så det holdt til 50 barn, forteller Marcus.

Kontrast

Besøket på barnehjemmet sto i skarp kontrast til tilværelsen de to hedmarkingene har ført fra de la i vei fra Trysil 12. juli.

– Det var en sterk opplevelse å få møte disse barna, selv om de lever et helt annet liv enn det norske barn er vant til. Blant annet hadde de en ønskevegg, der de på forskjellige måter ga uttrykk for det de ønsket seg mest. For mange var det største ønsket å ha en familie. Det gjør inntrykk, sier Kenneth.

Mandag ankom de Ulan Bator, det som alltid har vært regnet som selve målpunktet i det årlige minibilrallyet. I år var mållinjen flyttet til Ulan Ude i Russland, 64 kilometer unna den mongolske hovedstaden.

Onsdag krysset de mållinjen, og søndag sitter de på flyet hjem til Norge.

Deres trofaste sliter, den oransjefargede Nissan Micraen May, blir sendt hjem med tog fredag.

– I dag skal vi tømme bilen. Det er mye som skal kastes. Tross alt har vi mer eller mindre bodd i bilen i 50 døgn, sier Marcus.

Natt til torsdag sov de i Micraen, men de siste nettene skal de tilbringe på hotell.

– Vi har fremdeles litt penger igjen, så det unner vi oss, sier Kenneth.

I Ulan Bator fikk de for første gang på lange smakt på vestlig mat. Delikatesser ala hamburger og cola.

– Det smakte vidunderlig! De siste ukene har vi stort sett spist hestekjøtt og nudler, og drukket vann og energidrikk, sier Kenneth.

Mageproblemer

Under store deler av turen har han slitt med mageproblemer.

– Jeg, eller vi, begge, har drukket mye vann. Vi hadde med oss frysetørket mat hermetikk hjemmefra, og har vært påpasselige med å spise gjennomstekt mat når vi har kjøpt ting underveis. Men likevel har jeg hatt tunge perioder, sier han.

– Har du tapt mye vekt?

– Nei, jeg har faktisk klart å beholde energien. Flere av de andre deltakerne har slitt mer enn meg. Noen har havnet på sykehus på grunn av mageproblemer.

– Hva har dere spist?

– Bortsett fra det vi hadde med oss, har vi spist mye hestekjøtt. Geit, sau og ku har det også blir, men i det siste har det vært mye hest.

– Godt å få litt ordentlig mat igjen? Cola og Burger King?

– Nydelig, sier Marcus, som stort sett har sluppet unna mageproblemene.

Slitne

De gleder seg begge stort til å se sine kjære igjen, og innrømmer at de er slitne etter den vanvittige bilturen.

– Er dette en «once in a lifetime-experience», eller noe dere kan tenke dere å gjøre igjen?

– Det har vært som å være med i et sju ukers maratonløp. Et slit, men en utrolig opplevelse. Spør du meg nå, vil jeg si at det trolig blir eneste gangen, men det kan godt tenkes at jeg vil svare annerledes om et par måneder. Det ha vært en helt rå opplevelse, sier han.