Gå til sidens hovedinnhold

Rallyfører hadde 0,01 for mye i promille – nå ryker neste sesong

Artikkelen er over 2 år gammel

Sesongen ble spolert da rallyfører Lars Martin Stensbøl fra Kongsvinger mistet førerkortet i sommer. Nå ryker også neste sesong.

For abonnenter

– Jeg gjorde en fatal feilberegning og blåste 0,26 dagen derpå – 12 timer etter at jeg hadde avsluttet festen, fortalte 23-åringen selv på sin Facebook-profil 24. august.

Bakgrunnen for at han valgte å stå åpenhjertig fram, var at mange undret seg over at han som NM-leder ikke stilte til start under NM-runden i Grimstad.

– 0,25 er grensen for inndragning av førerkortet for ett år. Jeg har ikke fått dommen ennå, men er forberedt på at lappen ryker i ett år, skrev Stensbøl videre.

Knappest mulig promillemargin

– Jeg beklager på det sterkeste denne feilberegningen og ikke minst som rallysportutøver, det er veldig beklagelig. Jeg skal komme meg gjennom dette, og noe slikt vil aldri skje igjen.

Nå har den unge rallyføreren fått sin dom. I Glåmdal tingrett er han dømt til betinget fengsel i 18 dager med en prøvetid på to år og ei bot på 45.000 koner, samtidig som han mister førerkortet i åtte måneder.

Påtalemyndigheten mente Stensbøl skulle være uten førerkort i 12 måneder. Selv om tapsperioden blir fire måneder kortere, er det ikke godt nytt for rallyføreren.

Sesongen starter i januar, og han får tilbake førerkortet først i mars. Dermed er også 2020-sesongen trolig spolert.

Ekstra surt er det at han var like over grensa for å miste førerkortet med knappest mulig margin.

– Jeg har fått mye støtte

– Retten har kommet til at en 12 måneder lang tapsperiode vil virke urimelig hardt, og at det foreligger særdeles formildende omstendigheter, heter det i dommen.

Her går det fram at Stensbøl ble stoppet i en rutinekontroll i det han skulle kjøre ut fra countryfestivalen på Vinstra søndag 7. juli. Selv anslo han i retten at han kjørte knappe 300 meter, og han hadde ennå ikke kommet seg ut på veien.

Politimannen som kontrollerte og avhørte 23-åringen på stedet har beskrevet i anmeldelsen at Stenbøl framsto som edru, og det var ikke noe påfallende ved selve kjøringen.

– Jeg tar dommen til etterretning. At neste sesong mest sannsynlig er spolert, er noe jeg ikke får gjort noe med, sier Lars Martin Stensbøl i en kommentar til Glåmdalen.

Den unge rallyføreren forteller at han har fått mange støttende kommentarer etter det som skjedde.