(Hamar Dagblad)

Klikk på bildene over for å se flere motiver fra Fagervik.

– Rar følelse. Jeg legger bak meg noe stort. Det føles som da jeg la fotballkarrieren på hylla, sier Edgar Malman, som blir regnet som en av legendene i HamKam.

Jessnes på kartet

De siste seks årene har han og kona Liubov Demidova vært forbundet med å være driverne av fiskerhytta på Fagervik.

I helgen er det lørdagskonsert og en rolig avslutning på søndag. Så er det slutt. Peter Dalbakk tar over, mens Edgar og Liubov skal nyte tilværelsen.

Først et sportsspørsmål:

– Hva føler du nå?

– Jeg føler at jeg har gjort litt for området. Satt Jessnes på kartet. Før vi kom hit så følte jeg at stedet hadde havnet litt i «bakevja», litt som Hjellum og Ilseng.

Paret har holdt driften gående til glede for turgåere, fiskere og folk som har lånt lokaler til ulike anledninger.

Vafler og den russiske suppen borsj har stått som faste innslag på menyen. Det siste kommer av det er Edgars russiske kones spesialitet. Hun hadde for øvrig før hun kom til Norge en karriere som russisk toppfiolinist og er professor i musikk.

Liubov har lært opp lokale klassiske musikere til å bli en del av Hedmarken Symfoniorkester eller å komme inn på Barratt Due Musikkinstitutt.

Liubov, hennes elever, elever fra Toneheim og andre klassiske utøvere har bydd på utallige konserter i fiskerhytta:

– På det meste hadde vi 100 konserter her om året. Folk har vært helt utrolige. De har kommet to timer før konsertene startet for å sikre seg plass. Ja, det har vært veldig koselig, sier Malman.

Det tok tid før Malman sa ja til å drive fiskerhytta:

– En kompis var på meg og ba meg om å ta over, men jeg vegret meg i to år før jeg sa ja. Det som var utslagsgivende var at jeg ønsket at kona skulle få oppleve norsk natur på sitt aller beste, og samtidig gi henne muligheten til å presentere seg skikkelig for folk i området.

– Vi holdt bevisst menyen begrenset for å ikke lage problemer for oss selv. Mottakelsen ble likevel vanvittig.

Oppblåsbar sjøorm

– Noen spesielle historier fra tiden på Fagervik?

– Jeg glemmer ikke konserten med Ragnar Dyresen utenfor hytta, som dro 200 gjester. Og da vi hadde Odd R. Antonsen her.

– Eller den gangen jeg kjøpte tre oppblåsbare delfiner og lagde vår egen sjøorm ute i Mjøsa. Den fikk mange til å undre seg, sier Malman og ler.

– Hva kommer du til å ta med deg fra denne perioden?

– Alle de gode samtalene, med gjestene som var på gåtur og fiskerne som kommer innom med dagens fangst ... Den menneskelige kontakten. Og vi har snakket mye fotball og bandy, og om gamle dager.

Han er blitt 76 år.

– Jeg har holdt meg frisk ved at jeg har fortsatt å spille innebandy. Jeg spiller på HIL Bandy Veteran på Rollsløkka hver torsdag, mot gutter som er 15–20 år yngre enn meg. Også har vi fire fester i året. Det siste er det viktigste, sier Malman og smiler.

– Hva nå?

– Nå skal vi nyte. De gamle kommunistene i Sovjetunionen dro på sanatorium. Det skal også vi gjøre i dagens Russland. Reise rundt på hoteller og leve gode dager.

Malman tar ikke et endelig farvel med Jessnes, for han og kona har ordnet seg en bolig bare en halv kilometer bortenfor fiskerhytta.