– Jeg har følt meg som kasteball mellom psykologer og terapeuter, og ingenting har fungert, forteller Regine fra Hamar.

Hun har slitt med angst og depresjon store deler av livet, og tidvis gått på store doser med antidepressiva, angstdempende medisin, og sovemedisin.

For to år siden begynte likevel livet til Regine å snu til det bedre, da hun fant ut om yogatilbudet Back In The Ring. Østlendingen møter henne på lokalene til Modaka Yoga i Elverum, som er et av 16 steder i Norge hvor Back In The Ring tilbys - til rusavhengige, tidligere innsatte, eller andre som trenger hjelp til å komme tilbake til hverdagen.

Tøffeste var å starte

– Jeg var skeptisk i starten, og lurte på hvordan en yogamatte kunne hjelpe meg, men nå kjenner jeg ikke igjen meg selv, og jeg har sluttet med alt av medikamenter.

Hun forteller likevel at det var en vanskelig prosess å starte, og sosial angst gjorde det utfordrende å møte opp til timene.

– Men det var bare å komme seg på matta, selv om det var tøft å dra dit først. To år senere innser jeg at dette er det første som har fått meg på beina noensinne.

Regine håper flere kan dra nytte av erfaringene hennes, og se at redningen finnes, selv om ting kan virke håpløst.

– Det finnes en utvei, og for meg var det yoga.

Regine sitter ved siden av Albin, som skyter inn;

– Vi har alle sett hvordan Regine har kommet seg og blomstret opp på disse to årene.

Albin Bendu er instruktør for Back In The Ring i Elverum og Hamar, og han har selv erfart hvordan yoga kan snu om på livet, selv når alt kan virke mørkt.

– Jeg fant yoga i fengsel i 2013, sier han med et alvorlig blikk.

Livet til Albin bestod mange år av rus og kriminalitet, som til slutt førte til et opphold i fengsel. Flaks skulle ha det til at han her møtte en gammel kjenning, som organiserte et yogatilbud for innsatte kalt Gangster Yoga – som er en del av Back In The Ring-tilbudet.

Lytte til andre og seg selv

– Det startet med et intensivt kurs over fem uker, og det var her jeg åpnet øynene for hva yoga kunne gjøre for meg. Jeg kjente at kroppen roet seg, tankene roet seg, og jeg begynte å finne tilbake til meg selv igjen. Da var det ikke noe å nøle på, jeg måtte fortsette, smiler han.

Han forsetter å beskrive hvordan livet er satt på pause i fengsel, og man blir nødt til å se på seg selv med ærlige øyne.

– Jeg lærte å respektere og lytte til andre, og jeg lærte også å respektere og lytte til meg selv.

Albin forklarer hvordan barndommen og forventingene fra omverdenen var med på å føre ham til å ruse seg.

– Jeg slet med dysleksi, og lese- og skrivevansker, og jeg var livredd for å vise dette til andre. Så jeg lukket den delen vekk, og delte meg opp i to – den ene var den jeg egentlig er, og den andre var det jeg turte å vise til omverdenen.

Dette førte til et liv av frykt og skam for Albin, og han startet å drikke alkohol tidlig i ungdomsårene. Ønsket om å døyve vonde følelser førte videre til andre rusmidler, og livet som til slutt endte opp i fengsel.

– Yoga handler om ærlighet. Jeg kan se tilbake på det jeg har vært og det jeg har gjort, og erkjenne dette. Og det var det livet som førte meg dit jeg er nå. Hele livet hatet jeg skole, men det var i fengsel jeg begynte å studere.

Albin startet på yogalærerutdannelsen i fengsel, som han også fortsatte med på utsiden. I etterkant har han også tatt svennebrev som tømrer.

I dag driver han Yogastasjonen på Hamar, hvor han også underviser to full Back In The Ring-timer hver uke. Som instruktør her kan han nå hjelpe andre med å finne veien tilbake til livet.

Rusfri for første gang

– Albin har reddet livet mitt, og det mener jeg seriøst, uttrykker en av de andre deltagerne i yogatimen.

Han forklarer at han også har slitt med rus i store deler av livet, med gjentatte forsøk på hjelp fra helseinstitusjoner.

– Jeg har vært gjennom alle institusjoner du kan tenke deg – barnevern, fosterhjem, BUP, psykologer, psykiatere, fastleger – jeg har vært på døgnbemannet post i ett år, og likevel falt tilbake til rusen to uker etter jeg kom ut. Men nå har jeg vært rusfri 6 måneder, takket være Albin og yoga, sier deltageren, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Videre forteller han at perioden under pandemien var ekstra utfordrende for den mentale helsen, da trening alltid har vært en viktig og stor del av hverdagen hans. Med restriksjoner på treningssenter og organisert idrett, var det mindre utløp for energi, og mer tid til å la vanskelige tanker fare fritt.

– Yoga trener kroppen på en helt ny måte enn det jeg er vant med fra annen trening. Den tar vare på musklene, pusten, hodet, og har gjort meg mykere og mer fleksibel. Når hele kroppen føles så frisk ut, er det også lettere å ta vare på den. Nå føler jeg meg nesten skyldig hvis jeg drikker et glass vin!

Kontroll på humør og hode

Simo fra Elverum og Lars Patrik fra Stange har også nylig startet med tilbudet, og de ser ingen grunn til å stoppe med det første.

– Likt som Regine har jeg også slitt med angst og depresjon hele livet, og i tillegg er jeg bipolar. Etter at jeg startet hos Albin merker jeg likevel at svingningene har stabilisert seg, og har mer kontroll på hodet og følelsene. Dette har blitt en viktig del av livet, forklarer Simo.

Lars Patrik var også skeptisk til yoga da Albin forsøkte å overtale ham til å delta på sin første time, og møtte opp uten forventninger.

– Jeg har et hode som vanligvis går i 200 km/t, og masse tanker som farer forbi. Etter den yogatimen hadde jeg kun én tanke, og jeg fikk mer kontroll på hodet, forteller han.

Tidligere slet han med regelmessige angstanfall, men de siste månedene har han kjent en merkbar forbedring også her.

Albin er ikke i tvil om at det finnes flere der ute som kan dra nytte av både yoga og Back In The Ring-tilbudet. Beviset ser han i sitt eget liv, og i øynene til de mange elevene han nå er både trener og veiviser for. For de som vurderer å teste, har han bare én formaning:

– Møt opp, og vær ærlig!