Gå til sidens hovedinnhold

Hans Børli-flyet er strandet i Iran

Artikkelen er over 3 år gammel

Det nye Norwegian-flyet med hedmarksdikteren Hans Børli som halehelt, er strandet i Iran og kommer ikke videre.

I begynnelsen av november ble det kjent at Norwegian bidrar til årets Børli-jubileum ved å la et bilde av dikteren pryde halen på selskapets nyeste fly. Det var tidligere finansminister og avtroppende fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen, som foreslo den norske lyrikeren som halehelt hos Norwegian.

Nå er flyet, ifølge Dagens Næringsliv(+) i vanskeligheter i Iran. Det måtte lande der på grunn av motortrøbbel og får ikke inn reservedeler på grunn av sanksjoner fra USA.

Dagens Næringsliv skriver at flygingen fra Dubai til Oslo sist helg ble dramatisk. Like etter avgang fikk Boeing 737-flyet motortrøbbel, og pilotene valgte straks å slå av den ene motoren i vanlig flyhøyde og deretter foreta en sikkerhetslanding på nærmeste flyplass, 180 passasjerer og seks besetningsmedlemmer landet en halvtime senere trygt i Shiraz i Iran og ble sendt videre med et annet fly neste dag.

Hans Børli-flyet gikk det verre med. Det strandede flyet må ha reservedeler fra fabrikken nord for Seattle, men det hindres ifølge Dagens Næringsliv av at USA nylig gjeninnførte sanksjoner mot Iran. Det skal være uklart om det vil ta dager, uker eller måneder å få flyet hjem til Norge igjen.

Flyet, som hadde en innkjøpspris på mellom 500 og 600 millioner kroner, er satt ut av spill på grunn av en oljelekkasje.

– Vi er glade for at Hans Børli blir halehelt på Norwegians nye fly. Det blir litt symbolsk, vi opplever at Børli har nådd nye høyder i løpet av jubileumsåret. Nå tar Børli virkelig av, uttalte Randi Heggland Strøm, prosjektleder for Hans Børli-jubileet, i pressemeldingen Norwegian sendte ut i forbindelse med haleheltmarkeringen.

Men inntil videre er altså Børli-flyet parkert i Iran.

Kommentarer til denne saken