Reiselivsnæringen frykter konkurser dersom regjeringen vedtar nok et momshopp

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dersom Solberg-regjeringen setter opp momsen for tredje gang, frykter reiselivet konkurser og nedleggelser. Statsministeren kan likevel ikke momsfrede næringen.

DEL

– Vi nærmer oss grensen for det som er rimelig, sammenlignet med våre europeiske konkurrenter, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til NTB.

I forrige uke kom et utvalg nedsatt av finansminister Siv Jensen (Frp) med en rapport som har fått reiselivsbransjen til å steile. Utvalget foreslår å erstatte lave momssatser på mat, overnatting og persontransport, samt andre fritak fra merverdiavgift, med én fellessats på 23 eller 25 prosent.

Erna Solbergs regjering har allerede økt momsen i bransjen to ganger, fra 8 til 12 prosent de siste seks årene. En ny momsøkning vil særlig ramme norske hoteller og overnattingssteder hardt, og bransjen frykter konkurser, nedleggelser og arbeidsledighet.

– Har vi mye høyere priser enn andre europeiske land, så reiser folk andre steder. Og som alltid er det distriktene som vil bli rammet først og verst, siden det er færre alternative jobber der, sier Devold, som aller helst skulle ønske at reiselivet hadde samme momssatser på overnatting som andre land i Europa.

– Ikke komplisert system

I 2018 var det ifølge NHO nær 34 millioner gjestedøgn i Norge. Men veksten i tallet på overnattingsdøgn har flatet ut den siste tiden, og reiselivsnæringen sliter med lav lønnsomhet og lavere driftsmarginer enn andre deler av næringslivet.

Regjeringen har begrunnet den kommende momsreformen med at de vil forenkle et komplisert system. Devold mener imidlertid ikke at dagens system er spesielt vanskelig, og hun ser få grunner til å forenkle det.

– Det er ikke noe problem at en guidetjeneste har 0 prosent moms, et overnattingsdøgn har 12 prosent moms og en vare på butikken har 25 prosent. Det er bare å legge inn i regnearket, sier hun.

Kanselleringer

Direktør Sigmund Straand på det familieeide Straand hotell i Vrådal forteller at ved en ytterligere økning i momsen vil hotellet få et påslag i kostnadene som spiser opp det som trengs for å få budsjettene til å gå rundt.

– Vi tror ikke at markedene våre i utlandet vil klare å absorbere disse store prishoppene. Allerede nå før sommersesongen melder flere store, tunge aktører om tilbakegang, og de kansellerer turer gjennom vårt distrikt, sier Straand til NTB.

Han forklarer at alle endringer i rammebetingelsene går utover slike som ham, som driver små og mellomstore bedrifter. Han er ikke videre imponert over regjeringens politikk på dette feltet, selv om de selv har skrytt høylytt av den.

– Jeg syns ikke det går så veldig bra på dette området, i hvert fall ikke for oss familiehotelleiere med store eiendommer på steder som Vrådal, sier Straand.

Gir ikke bransjen vern

Statsminister Erna Solberg (H) holdt tirsdag åpningstalen på NHO Reiselivs årskonferanse. I talen roste Solberg norsk reiseliv, men sa at bransjen må bli flinkere til å skape og selge reiselivsprodukter som man kan leve av hele året.

Statsministeren snakket også om den ventede momsreformen. Hun understreket at regjeringen foreløpig ikke har tatt stilling til noen av forslagene i rapporten og er opptatt av å støtte opp om hensynene som ligger bak dagens lav- og nullsatser.

– Utvalget har tatt litt hardt i, og så radikalt tenker nok ikke regjeringen, sier Solberg til NTB.

Statsministeren kan imidlertid ikke slå fast at reiselivsnæringen blir vernet mot høyere momssatser i regjeringens kommende momsreform.

– Jeg kan ikke gå inn i hver enkelt bit av dette. Det er både direkte og indirekte ting i momssystemet som påvirker i reiselivsnæringen. Det er ikke slik at vi vil fjerne alle nullsatser eller terskler i systemet. Men det kan være noen intensjoner man kan oppnå med endringer i momssystemet, som gjør at man for eksempel kan belønne sunne ting og ikke usunne ting, sier Solberg.

Artikkeltags