Gå til sidens hovedinnhold

33% økning i elevtallet på Vea

Artikkelen er over 9 år gammel

Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører har opplevd en enorm vekst de siste årene. – Siden 2007 har antall elever økt med hele 138 prosent. I forhold til i fjor har vi nå en økning på 33 prosent, sier rektor Hildegard Johannessen.

Tirsdag møtte 90 nye elever og studenter opp til første skoledag på Vea. Senere kommer det 60 studenter som fortsetter med sin påbegynte deltidsutdanning. I oktober starter også et nytt kull med anleggsgartnerteknikere opp.
– Etter planen skulle det være oppstart hvert andre år, men pågangen fra bransjen har vært så god at vi også begynner med et nytt kull i år, sier Johannessen.
Nær kontakt med fagmiljøene er viktig når det gjelder utviklingen av tilbudet på Vea.
– Det er viktig at utdanningen er yrkesrelevant, og vi jobber stadig med å utvide studieporteføljen.
Det er ikke mange år siden Vea kun hadde et tilbud på videregående nivå. Nå er det fagskole, med flere tilbud man ikke finner andre steder i landet.
Motiverte studenter
Elevene på VG2 blomsterdekoratør kommer fra Hedmark og Oppland, mens studenter på voksenopplæring og fagskoleutdanninger kommer fra hele landet. Alle fylker er representert i år. Noen begynner på Vea på oppdrag fra arbeidsgiver, mens andre ønsker å prøve noe helt nytt i livet.
– Det er engasjerte og motiverte elever her. Mange reiser langt, og det tyder på at de trives og virkelig ønsker å utvikle seg innen sitt fagområde.
To av elevene som begynner på Vea denne uken var Linn Anette Østensen fra Lillehammer og Gjertrud Marie Jensen fra Bryne.
– Jeg ønsker å bli blomsterdekoratør. Jeg tror et kreativt yrke vil passe meg bra, og jeg har hørt mye bra om Vea. Nå som jeg endelig har kommet hit er jeg ikke i tvil om at valget var riktig, sier Østensen.
Gjertrud Marie jobber som blomsterdekoratør, og ønsker nå å lære mer om botanisk design.
– Det blir spennende å prøve nye ting og sprenge litt grenser. Her får man også kontakter fra hele landet. Det synes jeg er flott, sier hun.
På rett spor
Den enorme veksten på Vea skal imidlertid ikke gå ut over kvaliteten på tilbudet. Det er Johannessen opptatt av. Eksamenskarakterene fra i fjor viser at skolen ligger langt over landsgjennomsnittet.
– Det, sammen med det store antallet elever og studenter som søker seg hit, er en bekreftelse på at vi er på rett veg. Vi har fortsatt kapasitet til noe mer med dagens fasiliteter, dersom disse tilpasses litt. Det jobbes stadig med nye ting.
Grunnen til at skolen har blitt så populær er nok ikke bare at den er den eneste i landet av sitt slag. Den gode kontakten med fagmiljøene og kvaliteten på utdanningen gir et godt rykte, og de fleste klarer å skaffe seg jobb etter endt utdanning. Mange starter også egen virksomhet.
– Merkevarebygging har vi også jobbet hardt med. Kvalitet i alle ledd er viktig for oss. Derfor setter vi oss ikke ned nå og er fornøyde. Vi jobber videre for å bli enda bedre.
Rektoren synes det er viktig at tilbudene man har i Moelv, med forkehøgskolen og Vea, også løftes fram i skoledebatten.
– Begge skolene trekker mange fra hele landet, og det skaper positive ringvirkninger for kommunen vår. Ikke bare handler elevene på butikker i nærområdet. De får også et forhold til Ringsaker og fagmiljøene her, sier Johannessen.
Når det gjelder nærmiljøet vil hun rose alle de som leier ut hybler til studenter ved Vea.
De er viktige for oss, og vi setter pris på at så mange har mulighet til å hjelpe oss med å få et bosted til alle.
“Kvalitet i alle ledd er viktig for oss. Derfor setter vi oss ikke ned nå og er fornøyde. Vi jobber videre for å bli enda bedre.”
Hildegard Johannessen
Rektor