Ekteparet fra Brumunddal har hytte på Vassbakken på Sjusjøen. Som over alt på Sjusjøen er det mye sau i området uten at de har noen innvendinger mot det.

– Sauene i fjellet er en fast del av Sjusjøen og det lever vi godt med, sier de to. Derfor blir de rystet over at foreldre sender barna ut for å lufte hunder i området.

– Hvis hundene ikke er sauesikre blir det fort aggressive og går til angrep på sauene. En kan nesten ikke forvente at barn skal klare å holde igjen hunder i en slik situasjon, sier Anita Kåshagen.

Pitbulliknende

De forteller hvordan de opplevde hendelsen søndag.
– Vi satt i hytta og plutselig hørte vi et barn som skrek til. Da vi kom ut så vi en hund som hadde angrepet et lam. Barna, ei jente i 10–12 årsalderen og gutt i 6–7 årsalderen var fortvilet over at hunden hadde slitt seg fra båndet og angrepet lammet. Den hadde bitt seg fast i kneet på det ene bakbeinet. Hunden hadde bitt seg godt fast og det så ikke ut til at den skulle slippe forteller Anita.
Verken hun eller mannen er vant til å håndtere hunder, så de turte naturlig nok ikke gå bort til hunden som virket veldig aggressiv.

– En hundevant mann kom til og han håndterte hunden på en slik måte at den la seg rett ned, fortsetter Anita.

– Så dere hva slags hund det var?

– Jeg er ikke sikker. Men jeg spurte jenta og hun sa det var en pitbull. Vi så etter i ei hundebok og den var veldig lik en pitbull, slik jeg mener de ser ut, sier Morten Kåshagen.

– Har dere snakket med hundeeieren?
– Nei, vi har ikke det. Men vi har fått opplyst at hundeeieren har ringt til politiet og meldt ifra. Men da hadde han sagt at det var en bokservalp og den bare hadde nappet litt i ulla på lammet Men jeg føler meg rimelig sikker på at det ikke var noen bokservalp som angrep lammet, sier Morten Kåshagen.

Savner varslingstelefon

Ekteparet har fått hendelsen litt på avstand. Men de savner opplysninger om hvor de kan ringe nå de ser skadete sauer og lam.

– Det hadde vært greit om de som eier sauene hadde hatt et felles telefonnummer vi kan ringe hvis vi opplever dette igjen, sier Anita Kåshagen.

Sauene hører til

Verken Morten eller Anita ser for seg Sjusjøen uten sauer. Bøndene har beiterett i fjellet.
– Det må vi bare leve med. Derfor må vi også ta hensyn til sauene slik at ikke vi mennesker gjør det vanskelig for sauer på beite i fjellet. Slik er det bare, sier de to.

«Det hadde vært greit om de som eier sauene hadde hatt et felles telefonnummer.»
Anita og Morten Kåshagen
Hytteeiere på Sjusjøen