Gå til sidens hovedinnhold

– Bruker penger på å holde folk nede

Artikkelen er over 8 år gammel

– Jeg blir opprørt over at man bruker penger på å holde folk nede innen psykisk helsevern. Det er rett og slett uholdbart at folk ikke får den hjelpen de trenger, sier Kari Kjønaas Kjos (FrP), etter å ha møtt Elisabeth Løvli i Moelv tirsdag.

Elisabeth har slitt med psykiske lidelser og overvekt de siste 13 årene. 20. mars i fjor skrev RB om hennes kamp for å få den hjelpen hun trenger. Siden har tilstanden hennes forverret seg kraftig.

– Det siste halve året har jeg vært på legevakta og hos fastlegen min hver eneste dag, gjerne flere ganger om dagen. Før helga knakk jeg fullstendig sammen, og ble akuttinnlagt på lukket avdeling ved Sanderud, forteller hun.
Tirsdag fikk Elisabeth permisjon derfra for å møte Kari Kjønaas Kjos, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Hun er forferdet, men ikke overrasket, over hva den unge kvinnen fra Ringsaker hadde å fortelle.

– Man lar unge mennesker gå til grunne før de har begynt på livet. Jeg er opprørt over at man bruker penger på å holde folk nede. Man må se enkeltmennesket og gi dem et tilpasset tilbud framfor å telle kroner og putte alle i samme bås, sier Kjønaas Kjos.
– Uakseptabelt
Da RB møtte Elisabeth for ett år siden klarte hun å kjøre bil, hun var opptatt av hvordan hun så ut og kunne til en viss grad være alene. Nå er hun avhengig av selskap til enhver tid. Hun klarer ikke å glede seg over ting, og er i svært dårlig form.

– Jeg har gått ned 35 kilo. Det er ikke takket være slanking, men på grunn av min psykiske helse. Jeg har snart ikke mer krefter igjen, sier hun.
Selv om hun klarte å gjennomføre møtet med Kjønaas Kjos og RB er det ikke tvil om at dette var svært krevende for Elisabeth.

– Jeg virker sterk utenpå, og er veldig åpen i forhold til min situasjon. Det taler meg dessverre imot når det gjelder helsevesenet. For meg er det uansett viktig å belyse situasjonen. Ikke bare for min egen del, men for alle andre her i landet som opplever det samme. Det er flere enn meg som er syke, men ikke syke nok til å få skikkelig hjelp, sier hun.
Kjønaas Kjos er enig i at noe må gjøres.
– Det skal ikke være nødvendig at selvmordsforsøk må til før helsevesenet tar tak. Mange må vente altfor lenge før de får hjelp. Det er uakseptabelt. Psykiatrien bygges ned og mangfoldet i tilbudet minsker, samtidig som det er stadig flere mennesker som rammes av psykiske lidelser. Det tror jeg man vil angre på i framtiden, sier Kjønaas Kjos, som etterlyser en opptrappingsplan.

Mye ansvar
Elisabeth har gjennom årene opplevd at mye av ansvaret for å bedre situasjonen blir liggende på hennes egne skuldre.
– Jeg må i stor grad finne ut hvilke tilbud som finnes på egen hånd. Slik bør det ikke være.
Elisabeth har også opplevd å få kjeft da hun har kontaktet legevakta, og blitt bedt om å ta seg sammen og søke jobb ved en annen anledning.

– Det viser at forståelsen for og kunnskapen om psykiske lidelser neppe er stor. Jeg har prøvd mange forskjellige tilbud uten å finne noe som fungerer godt for meg. Jeg er redd det skal gå så langt at jeg ønsker å gjøre slutt på livet. Jeg er nødt til å få hjelp snart. Jeg blir henvist hit og dit og avvist gang på gang. Man føler seg ikke akkurat bedre når det skjer.
Sanderud opplever Elisabeth mer som en oppbevaringsplass enn et tilbud som faktisk hjelper henne.
– Jeg blir mye overlatt til meg selv, noe jeg sliter veldig med på grunn av angst.
18. februar flyttes hun over til enhet for allmennpsykiatri, også det ved Sanderud. Det er et tilbud som kun er åpent i ukedagene.

– Man skal visst helst ikke være syk på kvelden og i helgene, men dette er ofte den tøffeste tiden for pasienter både innen rus og psykiatri. Det er tydelig at psykiatrien i Norge har store mangler. Det er behov for et helhetlig tilbud som tilrettelegges etter den enkeltes behov, sier Kjønaas Kjos, som oppfordrer Elisabeth til å holde henne oppdatert om sin situasjon.«Det skal ikke være nødvendig at selvmordsforsøk må til før helsevesenet tar tak»
Kari Kjønaas Kjos
Helse- og omsorgskomiteen

Kommentarer til denne saken