Hun har riktignok “bare” tatt turen fra hjembyen Elverum til garnbutikken Morgrethe i Nygata, men er i godt selskap med ei fra Løten, ei fra Hamar og Jane Ivern som har tatt toget fra Oslo om morgenen til Brumunddal ens ærend for å strikke sammen med likesinnede.
Strikkefellesskap
– Egentlig skulle jeg reist sammen med to til, med de ble syke. Det er hyggelige damer og jeg har ikke så mange strikkevenninner i Oslo, derfor reiser jeg hit. Butikken er også veldig fin, her er det mye snaddergarn for oss som strikker mye, forteller Jane uten å miste en maske.
Elin Nordahl Hansen fra Løten passer på, som de andre, å ta med strikketøy som ikke er altfor krevende når de møtes for en lang prat. Enten det er genser, lue eller pulsvanter som dingler under hendene går samtalen like uanstrengt.
Eldorado
– Dette er en oase for oss, vi ble kjent på et strikketreff i Bergen i mai og siden har vi møttes, forteller hun mens Vigdis Bjurling nikker bekreftende. Hun bor på Hamar og mener Brumunddal må være Østlandets strikkehovedstad.
– Det er ingen som har så godt utvalg i strikkemagasiner som kiosken i Brumunddal, de har mange blader med engelske strikkeoppskrifter jeg ikke får tak i på Hamar.
Ny verden
Damene er gjerne på plass når Grethe Hasellø åpner butikken. Mellom kaffekoppene blir det naturligvis noe handel og når det går mot stengetid er det tid for å finne et spisested og runde av lørdagstreffet. Når de er vel hjemme kan det hende at de chatter videre.
– Det har jo åpnet seg en helt nye verden med internett for oss strikkere, før måtte du gå i butikker for å inspireres, mens nå kan du bare trykke på favoritter så er du der, sier Jane. Hobbyboden er et hyppig besøkt nettsted, enkelte kan holde det gående til langt på natt. De forteller også om en dame som kjørte dagstur fra Trondhjem til Oslo i dårlig vær for å delta på strikketreff, for så å kjøre hjem utpå kvelden.
To år etter at hun startet opp garnbutikken gleder Grethe seg over de ukentlige besøkene.
– Jeg er veldig ydmyk for at de kommer hit, det er inspirerende og artig for meg som egentlig er utdannet førskolelærer og tidligere bare har yrkeserfaring fra skole og barnehage, forteller innehaveren som selv ikke får så mye tid med bunningen.
– Da er det i så fall med tjukt garn og store strikkepinner så det har en sjanse til å bli ferdig!