For alle
– Da han gikk på vekta etter jul og så tre sifre bestemte han seg for å komme seg ut på tur. Han fikk med seg flere til å gå sammen med han og kalte det Tjukkasgjengen. Siden har det blitt en farsott, det er Tjukkasgjenger i flere land og tre grupper bare her i Ringsaker. Folk må ikke henge seg opp i navnet, dette er for absolutt alle enten du er tynn eller tjukk, gammel eller ung, frisk eller syk. Det koster heller ingenting, presiserer Frøydis som utfordret flere til å bli med på den aller første turen tirsdag kveld.
– Det er greit med et supplement til å gå på ski. Ellers er jeg vant til å gå på tur, men har ikke så behov for å kjenne blodsmak i munnen, sier Marianne Myhre.
Hver dag
Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag klokka 18.00 er det oppmøte på parkeringsplassen ved Sveum idrettsbane.
– Om det ikke skulle være noen der en kveld kan en bare gå runden alene. Vi kommer til å legge opp tre-fire løyper med forskjellige lengder. Rullestolbrukere og andre som trenger hjelp må sørge for å ha med seg noen selv, legger hun til. Selv har hun protese i det ene kneet, så hun kjenner godt til utfordringene det kan gi en turgåer.
Humor og varme
– Her skal det være masse humor og hjertevarme. Som gammel hjelpepleier er jeg opptatt av omsorg. Å bli med Tjukkasgjengen på tur skal gi grunnleggende overskudd, gi folk følelsen av å være en del av ei gruppe og som støtter hverandre når det trengs, sier Viddal. Som hjelpepleier har hun erfaring fra psykiatrien og kjenner godt til dørstokkmila.
– Når du vet at du kan møte andre til samme klokkeslett for en tur hver dag blir det kanskje lettere å komme seg ut.
Fredagsturen
I forlengelsen av de samkjørte, daglige turene ønsker Viddal at de gjør en liten vri den siste ukedagen.
– Noen fredager tar vi kortere turer og går til et utested i Brumunddal for det sosiale etterpå, opplyser Frøydis og ønsker alle velkommen til Tjukkasgjengen, der en altså ikke trenger å være tjukk for å bli med, samtidig som overvekt heller ikke er noen hindring. Tvert imot.
– Vi favner bredt! slår hun fast.