Den store reisen for Sandra

klar for tur: Andreea Sandra Gulbrandsen(18) ser frem til å jobbe med frivillighetsarbeid i hjemlandet denne sommeren. Foto: Ane Holmlund

klar for tur: Andreea Sandra Gulbrandsen(18) ser frem til å jobbe med frivillighetsarbeid i hjemlandet denne sommeren. Foto: Ane Holmlund

Artikkelen er over 6 år gammel

For 15 år siden ble Sandra hentet til Norge fra et barnehjem i Romania. Nå er hun gammel nok til å utforske hjemlandet selv og skal i sommer bidra med frivillighetsarbeid.

DEL

Sandra bor i dag sammen med foreldrene som hentet henne fra Romania og lillebror Martin. Hun er nysgjerrig på hjemlandet og hennes historie fra barndommen, men ønsker ikke å flytte tilbake til Romania.
Nytt liv
Sandra skulle egentlig bli henta på barnehjemmet i Romania i november 1996, men på grunn av noen feil i papirer, ble hun hentet til Norge i mars 1997. I dag er hun takknemlig for å bo i et land med økonomisk trygghet og hos en familie som tar seg av henne.
– Jeg bor nå hos en mor og far som støtter meg hundre prosent i alt jeg gjør. Vi har alltid hatt en åpen og ærlig dialog om min historie og om hva som vil skje i framitden, sier Sandra.
Fadderreise
I 2007 reiste Sandra på fadderreise for å besøke fadderbarnet som hun og familen har kontakt med. Hennes møte med Romania var en sterk opplevelse med fattigdom og arbeidsledighet, men en ting var sikkert. Hun skulle tilbake.
–Jeg fikk veldig god kontakt med mange av folkene jeg møtte, samtidig som jeg følte en viss tilknytning til landet, forteller Sandra.
Barn som er adoptert til Norge får ikke tilgang til å oppsøke biologiske foreldre og mer detaljerte opplysninger før de er 18 år. Dagen etter Sandra ble myndig, kontaktet hun lederen av faddersenteret i Romania for hjelp.
– Jeg ville finne ut om mine biologiske foreldre fortsatt levde og om jeg hadde noen søsken, kommer det fra den spente 18-åringen.
Drømmetur
I sommer reiser hun med ei venninne fra Romania tilbake til hjemlandet for å jobbe på et senter for barn og unge.
– Vi skal drive med frivillighetsarbeid på et senter hvor fokuset er å gi barn en bedre hverdag. Jeg vet ikke hvilke arbeidsoppgaver vi får, men det blir spennende uansett.
Etter Sandra ble 18 år og kom i kontakt med Verdens barn organisasjon i Oslo, fikk hun også vite at hennes biologiske mor ønsket å møte henne i sommer. En drøm går i oppfyllelse.


“Denne reisa kan løse mange spørmål og tanker i hodet mitt”
Andreea Sandra Gulbrandsen
18 årArtikkeltags