En hyllest til blåveisen

Hans- Jørgen Wallin Weihes bok om blåveisen er i disse dager ute på markedet. (Foto: Jeanette Sandbæk Håland).

Hans- Jørgen Wallin Weihes bok om blåveisen er i disse dager ute på markedet. (Foto: Jeanette Sandbæk Håland).

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Hans- Jørgen Wallin Weihe ga nylig ut en bok om blåveis. Mye av stoffet og bildemateriellet er hentet fra Ringsaker.

DEL

Det er i år 300 år siden vitenskapsmannen og botanikeren Carl Von Linné ble født i Skåne i Sverige. Boken "Blåveis" er Hans- Jørgen Wallin Weihes markering av jubileet.
– Det er også en kjærlighetserklæring til denne vakre vårblomsten som har blitt brukt som symbol på motstandskamp, styrke og håp, sier han.
Wallin Weihe er førsteamanuensis ved Høgskolen i Lillehammer og professor ved universitetet i Stavanger. I flere år har han jobbet med spørsmål rundt identitet, kommunikasjon, kulturmøter og menneskets forhold til naturen.
Wallin Weihe har skrevet flere bøker og fagartikler tidligere, og er nå ferdig med sin bok om blåveisen.
God hjelp fra lokale
Wallin Weihe dro rundt om i landet for å skaffe seg mer kunnskap og historier om blåveisen. Ett av de områdene han fikk mest utbytte av var Helgøya og Nes.
–Det er mye kalk i jorda der, så blåveisen trives godt og kommer i mange farger og varianter. folket på Ringsaker var også svært behjelpelige og trivelige, så jeg vil rette en stor takk til dem, sier forfatteren.
Mange av blomstene fra Helgøya og Nes pryder boka, som har blirr foreslått som årets vakreste bok i Norge.
– Det er enda tidlig på året, så det kan fort komme flere. Jeg er uansett fornøyd med at folk liker det de ser, sier Wallin Weihe.
Boka har ligget ute for salg noen uker, og hos en av bokhandlerne i Lillehammer har det blitt solgt nesten 50 stykker allerede.
– Det er ikke salgstallene jeg tenker mest på. Jeg vil at folk skal lære og nyte godt av både tekst og bilder, sier Wallin Weihe.
Innholdsrik
Boka om blåveisen inneholder mange flotte bilder, og alt man kan tenke seg av informasjon om blomsten.
Den dekker ikke bare botanikk, tilhørighet og utbredelse, men også blåveisen sett i sammenheng med tradisjon og kultur.
Wallin Weihe har lekt med tanken om å lage bøker om de andre vårblomstene også, og er allerede i gang med å samle informasjon.
– Det ville for eksempel vært moro å følge opp med en mok om gulveisen og hvitveisen. i tillegg har jeg mottatt ønsker fra folk rundt om i landet om å skrive om deres vårblomster. Jeg ser ikke bort fra at det kommer nye bøker etter hvert, sier han.


Artikkeltags