Forfatterdrømmen snart i oppfyllelse

Helene Guåker vant tekstkonkurransen til litteraturtidsskriftet "Stemmer". (Arkivfoto).

Helene Guåker vant tekstkonkurransen til litteraturtidsskriftet "Stemmer". (Arkivfoto).

Artikkelen er over 11 år gammel

Torsdag fik nesningen Helene Guåker tildelt en pris for "Beste reiseskildring" på Litteraturhuset i Oslo. I går hadde hun møte med Cappelen om sin første roman.

DEL

Jeanette Sandbæk Håland62 34 77 04

jeanette.sandbek.halandringsaker-blad.no

Helene Guåker var svært overrasket over å få overrakt prisen for "Beste reiseskildring" på Litteraturhuset i Oslo torsdag kveld. Det er tidsskriftet "Stemmer" som avholder konkurransen, og premien er på 4000 kroner i tilelgg til heder og ære.
"Tre nummer for store" heter skildringen Guåker vant pris for. Hun var også nominert i en kategorien korttekst, hvor hun gikk av med andreplassen.

Begeistret juryen

I teksten skildrer Guåker sitt møte med Brasil i 2003. Juryen falt for hennes tekst av flere grunner.
– De beskrev den som en "wow- tekst", et litterært kick med nært og intenst språk som fenger leseren og gjør at man føler seg helt med i handlingen. Jeg syntes det var helt sykt å høre akkurat det. Dette betyr utrolig mye for meg, sier hun.

Snart roman?

De siste dagene har Guåker nærmest svevd på skyer, så stor har oppturen vært for henne. I går var hun i møte med Cappelen for å snakke mer om romanen hun håper å få utgitt.
– De var svært positive og jeg kommer til å jobbe videre med romanen framover. Det ville vært utrolig moro om jeg fikk se en av tekstene mine i bokhylla etter hvert, sier hun.
Hun kan ikke røpe for mye enda, men inspirasjonen er hentet fra hjembygda.
– Det er en bygderoman som handler om ei jente med et spesielt forhold til bil. Mange har lurt på hvorfor det, men når det gjelder meg sjøl så har jeg alltid hatt interesse for bil. Jeg leste pappas Volvo- magasin og fulgte med i oppveksten, så litt av det blir å finne igjen. Det er likevel ikke noen selvbiografi, sier hun leende.
Mange bygderomaner er ironiske, men slik ønsker ikke Guåker å framstille det.
– Jeg liker meg på bygda jeg!

Travelt

Prisen betyr mye for forfatterkarrieren til Helene. Hun har ikke turt å se på seg selv som forfatter enda, men nå er det snart på tide.
– Jeg har alltid vært glad i å skrive, og bruker mye tid på det. Nå studerer jeg nordisk litteratur og jobber frilans i Egmont serieforlaget i tillegg, så det er nok å henge fingrene i!
Guåker har også skrevet for ringsaker Blad.
– Jeg ønsker meg en karriere som forfatter og journalist, så dette er et flott grunnlag å bygge videre på, sier hun.
Akkurat hva som vil skje i tiden som kommer er Guåker usikker på, men dette er nok langt fra det siste vi har hørt fra den lokale forfatterspiren.
– Forfatter gro Dale anbefalte meg etter prisutdelingen å samle inn 50- 60 av mine korte tekster og sende inn som manus til en samling. Det var en flott oppmuntring å få, sier Guåker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken