Det ble en spesiell kveldstur for Brede Brukstuen og kameraten hans mandag kveld. De to var ute for å se nærmere på isforholdene på Næra med tanke på den kommende gjeddejakta.

Som så mange ganger før, var han utstyrt med kamerautstyr. Klokken 21.00 satte karene seg ned på en odde ved Baldekoven i Nord-Næra for å drikke kaffe.

– Jeg syntes at jeg så noe mellom to steiner, ca. 250 til 300 meter fra oss. Det var et dyr, og det sto helt stille. Jeg tenkte ulv med en gang, forklarer Brukstuen.

Samtidig våknet fotografen i ham.

Les også: Ulv påkjørt av snøplogen, – Russerulven Ivan ble drept, Osdalstispa radiomerket og – En hann av stor betydning

Feil linse

Dessverre hadde han feil linse (17-85 millimeter) på fotokameraet, og han rakk ikke å sette på teleobjektiv før ulven stakk til skogs. Men ulven kom tilbake etter tre-fire minutter og da var teleobjektivet, en 300 millimeter, på plass. Avstanden var riktig nok ca. 400 meter.

Bildene ble likevel bra, og det kan ikke være noen tvil om at motivet til Brukstuen er en ulv.

– Jeg har ikke kunnskap om rovdyr, og jeg kan ikke påstå med sikkerhet at det var en ulv. Men det ligner veldig. Og det var i hvert fall ikke en hund. Dyret på Næra var mye større, sier Brukstuen.

Jeg tenkte ulv med en gang

Et flott syn

Moelv-mannen er veldig glad i å fotografere dyr og natur, men det er aller første gang han foreviger en ulv.

– Jeg synes det er moro å ha med kamera når jeg er ute på tur. Det er selvsagt ekstra moro å ha det med når man kommer over en ulv. Det var en spesiell følelse og et flott syn, sier Brukstuen.

– Hvordan oppførte ulven seg?

– Den sto helt stille og så på oss før den stakk til skogs. Da den kom tilbake, lå den seg ned og trodde nok at vi ikke så ham.

– Var dere redde?

– Nei, vi var aldri redde, og det var nok temmelig risikofritt. Jeg har aldri hørt om at en enslig ulv har gått til angrep på folk, sier han.


Så tre ulver i Sverige


– Ulven er utskjelt av mange. Mener du at det bør være rom for ulv her i landet?

– Jeg ønsker ikke å delta i rovdyrdebatten. Den overlater jeg til de lærde, svarer Brukstuen.

– Har du sett ulv tidligere?

– Ja, for noen år siden så jeg ulv ved Torsby i Sverige. Jeg satt i en bil da tre ulver passerte kun 10 meter fra oss. Det skjedde veldig fort, så jeg rakk ikke å fotografere dem, forklarer Brukstuen.