I dag ble den tradisjonelle morgenkonserten i Ringsaker kirke holdt for 28. gang i grålysningen. Det er belgmørkt når de første tilhørerne kommer. Mens det synges og spilles inne i kirken, løfter morgensolen seg over åskanten. Når publikum strømmer ut av kirkens sydportal, ligger Ringsaklandskapet badet i morgensol. FRA MØRKE TIL LYS er konsertens programidé. Morgenkonsertens publikum kommer fra Tretten i nord til Espa i sør, fra Vestoppland til Løten og Elverum. Anslagsvis 10. 000 tilhørere har gjestet morgenkonserten siden starten i 1983. Den startet med at tidligere redaktør i RB, Per Granberg ønsket seg en spesiell gave i anledning han fylte 60 år på julaften det året.

Næren mannskor og Roger Andreassen er konsertens arrangører. De siste fire årene har Jon Birger Fløtre vært korets dirigent. Julemotett av Eyvind Alnæs og Julesang av Adolphe Adam er faste ingredienser i morgenkonsertenes program som alltid avsluttes med Deilig er jorden. Det har alltid vært gratis adgang til morgenkonsertene. Ingen av aktørene får en rød øre for sin medvirkning. Konserten har verken inntekter eller utgifter. Intensjonen har vært å løfte stunden høyt over den kommersialisering av julehøytiden som finner sted også i kirkene våre.

I år som tidligere var kirken smekk full, og stemningen så høytidelig som den pleier å være på denne spesielle konserten. Foruten Andreassen på orgel og Næren mannskor, bidrar Brøttum Brass, kammerorkester med hovedvekt av lokale strykere og vokalgruppa cantarelle. I år var også Anna Sundstrøm Otervik og Gjertrud Strømme der som solister. Sammen fyller de mange dyktige musikerne kirkerommet med musikk som ikke kan beskrives, men som må oppleves. For veldig mange av tilhørerne som kommer hvert år, blir det ikke julaften og julestemning uten denne konserten.

Så med denne sterke og gode tradisjonsrike konserten ønsker RB sine lesere god jul.