Tidligere denne måneden ble det vedtatt at kommunen kutter 1,5 millioner i brukerstyrt pasientassistent-ordningen (BPA), og bryter samarbeidet med Uloba.
– Det overrasker meg at kommunestyret tar en slik avgjørelse uten å ta hensyn til hva vi som mottar tjenesten mener. Det er hodeløst, sier Sand.
– Mister kontroll over eget liv
Med BPA fra Uloba kan Sand selv styre timene sine med assistenten. Han har også mulighet til å forskyve timer, slik at han blant annet kan planlegge reiser. Det er en frihet han er redd for å miste.
– Vi har sendt ufattelig mange brev til kommunestyret om denne saken. Det virker som om de ignorerer det vi sier helt, sukker Sand.
Sand har MS, og har ofte behov, som han sier selv, for en lengre arm. Assistenten fra Uloba kommer når Sand trenger den, og Sand er redd dette faller bort når kommunen tar over ansvaret.
– Nå er det folk som har det mye verre enn meg, men har jeg behov for noe der og da, har jeg det da. Hvis de nye assistentene jobber i turnus, har de en spesiell tid de kommer på, og må forholde seg til den, sier han.
– Det gjør at jeg mister kontroll med mitt eget liv. Det bryter med menneskeverd og respekt, og det virker som kommunen runder av livene til de som prøver å få det i orden.
Redd institusjonspreg
Foreløpig veit ikke Sand nøyaktig hva han får når kommunen tar over ansvaret for BPA. Han er redd tjenesten vil få et institusjonspreg.
– Jeg er redd de kommer til faste tider, enten det passer eller ei. En institusjon må jeg kanskje til med tiden uansett, men jeg vil være hjemme så lenge det går an, og det er det beste for alle parter. Jeg er redd institusjon blir et alternativ tidligere enn nødvendig, sier han.
Et annet alternativ er støttekontakt, men det er ikke noe Sand vurderer.
Feil signaler
Sand mener at de 1,5 millionene kan kuttes på andre måter.
Han mener kommunen gir feil signaleffekt når de kutter ned på kostnadene i helsesektoren og heller bruker penger andre steder.
– Det er fullstendig hjernedødt handlet av kommunen. Penger har vi mer enn nok av. Dessuten er omsorg viktigst. Jeg har alltid vært en Arbeiderparti-mann, men nå er det slutt på det, avslutter Sand.