Komiteen får møte barnevern-ansatte

Bekymret: Haakon Wiig, Ringsaklista har vært bekymret over situasjonen i barnevernet, og oppgitt over at politikerne ikke har blitt informert over hvor ille det har vært. Nå får han og omsorgskomiteen møte ansatte i barnevernet. Foto: Jan Rune Bakkelund.

Bekymret: Haakon Wiig, Ringsaklista har vært bekymret over situasjonen i barnevernet, og oppgitt over at politikerne ikke har blitt informert over hvor ille det har vært. Nå får han og omsorgskomiteen møte ansatte i barnevernet. Foto: Jan Rune Bakkelund.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

En enstemmig omsorgskomite vil møte ansatte i barnevernet for å forsikre seg om at etaten er “på bedringens veg”.

DEL

To og en halv times ordveksling var tilbakelagt da komiteen endelig kunne gå til avstemming. Arbeiderpartiet ba også om et kort gruppemøte før avstemmingen. Komiteleder Oluf Maurud, Krf brukte pausen godt, for hans forslag ga uttrykk for Haakon Wiigs ønsker på en mer spisbar måte for politikerne og administrasjonen.
- Komiteen ber om orientering om rutiner for behandling av saker som ga kommunen bot.
Eller som Oluf Maurud sa i sin konklusjon av møtet:
- Har vi gode nok rutiner?
Nå forventes det at barnevernsjef Lisbet Gjønnes og minst en av de ansatte kommer i et komitemøte og orienterer. Og komitemedlemmene forventer at de får stille spørsmål.
Selvransakelse
- Vi har tatt situasjonen i barnevernet på høyeste alvor. Bestillingen av NOVA-rapporten var starten på selvransakingen. Ingen ønsker den situasjonen vi har vært oppi, og derfor tok vi også bøteleggingen fra fylkesmannen til etterretning, sa kommunalsjef Lars Hermansen. For å gi en fyldig forklaring på situasjonen, leste han opp kronikken om barnevernet som sto i RB tirsdag.
Hemligstemplet
Ringsaker kommune fikk 30.000 kroner i bot av fylkesmannen for å ha oversittet fristene for saksbehandling i tre saker i 2009. Haakon Wiig kunne fortelle at dokumentet om bøtleggingen er offentlig hos fylkesmannen, men hemligstemplet i kommunen.
- Det må rett og slett være en tastefeil. Det har ingen ting med at vi ikke ønsker en åpen linje. Dokumentet har vært med som referatsak i formannskapet, sa kommunalsjef Hermansen.
- Men hvis jeg som politiker skal ta på meg skylda for at det ikke er bevilget nok penger, må vi få beskjed så vi får gjort noe med det, sa Wiig og la til:
- Fylkesmann mente kommunen visste hvordan vi kunne løse de tre sakene i 2009, men at vi lot være å gjøre det.
Barnevernsplan
En barnevernsplan kommer til politisk behandling i høst. Kommuneadministrasjonen har hatt den ute til intern høring med frist 1. september. Før den kommer til politisk behandling skal den ut på offentlig høring.
Når komiteen møter barnevernet er det for å få orientering om situasjoner rundt rutiner og ikke blande seg inn inn i prosessen rundt planen.
- På bedringens veg
- Jeg har ikke friskmeldt barnevernet. Det uttrykket brukte jeg ikke da jeg orienterte formannskapet, sa Hermansen.
- Vi kan vel si det er på bedringens veg, sa Wiig. For er man frisk vil man ikke få noen midler til flere tiltak, og jeg tror det er behov for flere tiltak før etaten kan friskmeldes.
Har vi gode nok rutiner?
Oluf Maurud, KrF, leder av omsorgskomiteen i Ringsaker

Artikkeltags