– Dette ble brå bestemt for tre uker siden, men at det skjedde her og i slike omgivelser tar vi som en bonus, sa barnefar Pål Emil Støen fra Ring. Barnets mor, Janniche Støen er fra Veldre.
– Og så blir det bryllup her neste år, var det noen som sa på fleip til foreldrene før dåpsseremonien.
– Å, det blir nok bare med fleipen, sa barnefaren til Ringsaker Blad. - Samboerskap er akseptert i vår tid.
I sin tale til dåpsbarnet nevnte sokneprest Siri Sunde at barnets foreldre ikke var gift, men at barnet var like velkommen for det.
– Det finnes bare en sort barn, sa soknepresten, og ville ikke engang ta ordet i sin munn på hva barn utenfor ekteskap ble kalt før.
Stevnet på Rømåsen viser hvordan livet var på setrene på 1950-tallet, men noe er heldigvis forandret siden den gang, som å få barn uten for ekteskap.
– Når vi er mer trygge i oss sjøl, er vi også mer åpne og tolerante for andre mennesker, sa Sunde. Hun sa vi må ta med oss det beste fra tidligere tider og fra nye kulturer, og påpekte at det fortsatt finnes brune strømninger i samfunnet vårt etter 22/7-katastrofen i fjor.
For 28. gang
Barnedåpen som mange fikk ta del i, ble en flott og verdig start på et seterstevne som går inn i historiebøkene som meget vellykket.
– Det er 28. gang vi arrangerer dette seterstevnet. Første gang vi arrangerte stevnet var det mellom 1500 og 2000 besøkende, og så mange har besøkt oss i snitt i alle år, sa speaker Nils Johan Kleiven på vegne av arrangørene Lions Club Ringsaker Nord. Kleiven hadde også æren av å overrekke årets Rømåspris til messendølen, Even Øverengen.
Takket mange
– Først ble jeg sjokkert, så rørt, deretter bare glad, sa prisvinneren da han beskrev sin reaksjon på å få prisen.
– Jeg takker Lions for livet her og på Sjusjøen og for det de har gjort på Montebello, sa prisvinneren som ville dele prisen sin med alle som har vært med på dugnad i kirka og på Fjellnær.
Lions Ringsaker Nord gjennomførte stevnet på Rømåssetra med en trygghet og profesjonalitet som det oser kvalitet av det. Alt gikk på skinner, og da framstår arrangementet som sommerens vakreste fjelleventyr. Bare å få høre dyktige artister med Guren Hagen i spissen, var verdt inngangspengene.