Maks turtall på Brøttum og i Håkons Hall

GODE KOMPISER: Bak f.v.: Jason Wynyard, Håkon Rud, Bjørn Sønsteby, Shane Jordan, Torbjørn Lian, Hans Bjugstad, Arne Holm, Adam Lowe. Foran f.v.: Vebjørn Bleka Sønsteby, Knut Reidar Buraas, Kyle Lemon, Lars Traaseth, Gunnar Mæhlum, Ole Magnus Syljuberget.

GODE KOMPISER: Bak f.v.: Jason Wynyard, Håkon Rud, Bjørn Sønsteby, Shane Jordan, Torbjørn Lian, Hans Bjugstad, Arne Holm, Adam Lowe. Foran f.v.: Vebjørn Bleka Sønsteby, Knut Reidar Buraas, Kyle Lemon, Lars Traaseth, Gunnar Mæhlum, Ole Magnus Syljuberget.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

VM Timbersports endte med internasjonal forbrødring både i Håkons hall og på Brøttum. Ringsaker står i en særstilling innen tømmerssportsirkuset, og Brøttum er et motorsagsportens gamle kraftsentrum her i landet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Norsk landslagskaptein Ole Ivar Lierhagen (36) fikk desidert mest jubel fra de godt over 4000 tilskuerne på VM Timbersports i Håkons hall denne helga. Småskadd endte han bortimot nederst på resultatlista. Ingen overraskelse. Kjempen fra Brumunddal sa på forhånd klart fra at han ville være sjanseløs i møtet med verdens beste. – Det viktige er at VM i Norge vil påvirke utviklingen og rekruttere flere talenter i Norge, mener han. Lørdag ens lagfinale fikk han blant annet hjelp av Knut Reidar Buraas fra Åsmarkas, som har konkurrert med motorsag siden 1986 og har tre kongepokaler fra vanlig motorsagtevling. Har deltatt på de fleste VM og Nordiske mesterskap innen sporten gjennom 20 år. Har også en VM tittel i trefelling fra Sveits i 1993. Det var ikke nok til at de klarte å nærme seg pallen i dette selskapet som primus motor Bjørn Sønsteby betegner som motorsagsportens Premier League. Femtenåringene Ole Magnus Syljuberget fra Mesnali og Vebjørn Bleka Sønsteby fra Brøttum er ferske i gamet, men lysten til å satse på sporten ble bare større etter å ha sett verdens beste på kloss hold.
Stafett på Brøttum
Søndag kom verdensesmester Jason Wynyard og hans lagkamerater fra New Zealand på besøk til Brøttum bygdeungdomslag. Jason Wynyard vant tre av seks øvelser på Lillehammer. Sammen med resten av vant han også lag-VM for femte år på rad. 12 nasjoner deltok i det helkommersielle sirkuset under overoppsyn av Ringsakers eks-motorsagtevler Bjørn Sønsteby, som også er distriktssjef i hovedsponsorens norske avdeling. Årsaken til at verdens beste tok turen oppom Brøttum før de tok fatt på den 36 timer lange vegen hjem til planetens underside, var at Brøttum Bygdeungdomslag har en særstilling i norsk og internasjonal motorsagtevling. Brøttum har hatt aktive tevlere siden 1970. Her kunne gjestene se laget fra 40 år siden i stafett mot gamlekara fra 1972, VM-laget fra 1987 og et kobbel lovende ungsauer fra Nordre Ringsaker. Øvelsene var ikke sirkusøvelser type timbersport, men jordnære og praktiske, med innlagte strafferunder ledsaget av publikums applaus og lattersalver. Motorsaga skapte øyeblikkelig internasjonal forbrødring på vollen bak Brøttum fellesfjøs. Spesielt åpning av ølflasker med rusende motorsag gjorde inntrykk på de velvoksne karene fra New Zealand.
Stolt historie
Brøttum BUs nåværende leder Marte Hemma kunne opplyse at den mest krevende oppgaven for Brøttum BU har hatt var VM i motorsag i 1987. Da kom karer fra 12 nasjoner til Brøttum for å kåre hvem som var best til å bruke redskapen. Når Norge først ble tildelt mesterskapet, var det naturlig å legge mesterskapet til Brøttum. Her hadde sporten tradisjoner og framfor alt folk som visste hva som skulle til. Idrettsplassen på skolen ble tatt i bruk som hovedarena, med åpnings- og avslutningsseremoni. Det ble konkurrert i presisjonsfelling, kvisting, hurtig kjedebyte og flere former for kapping. Dette er trauste konkurransemomenter som ligner praktisk bruk av motorsag. Showfaktoren er betydelig større ved moderne timbersports av den typen som foregitt på Lillehammer i helga. Timbersports er skreddersydd for TV. Til gjengjeld har sporten bortimot null relevans for moderne skogsdrift. Råsterke karer som klatrer i trær mens de svinger øks og stokksag så flisene fyker veggimellom gjør seg grådig godt på TV-skjermen, men har selvfølgelig minimalt med skogsarbeid å gjøre. Moro er det lell.Artikkeltags