Det er Are Koppang som hadde ideen til fakkeltoget i Moelv sentrum.
– Søndag kveld satt jeg og så på nyhetene som alle andre. Jeg ble rystet, naturligvis. Samtidig ser jeg at det skal organiseres fakkeltog i alle norske byer, men ikke i Moelv. Det ønsket jeg å gjøre noe meg. Moelv er jo også by. Det er min by. Og jeg ønsket at også Moelv skulle ta del i markeringen, forklarer Koppang.
Han fikk med seg Hilde Granlund, Elin Evensen og kona Ruth Anita Ryttervold på laget. Sammen la de ut en melding på Facebook. Rundt 350 personer sa ja til å stille opp på arrangementet i går kveld. Det kom altså over 2.000 mennesker.

Ville markere noe mer
– Hva var målet, Koppang?
– Vi hadde ikke noe mål om hvor mange. Men vi hadde et mål om at modølene skulle være synlige. At de skulle bry seg. Og mer synlig enn dette går det ikke an å være. Oppslutningen er helt enorm.
Fakkeltoget startet på Herredshuset i Moelv. Derfra gikk turen gjennom Storgata og videre ned til flyktningmottaket.
– Vi valgte å komme hit, for å markere noe mer enn sorg og omtanke. Vi går til et sted som også er en del av byen vår. Det er helt tydelig at mange tok den symbolverdien, sier Koppang.
Gårsdagens massemønstring i Moelv var en enkel og stillferdig markering. Ved ankomst asylmottaket, ble det lagt ned blomstrer og lys ved flaggstengene.
I foajeen i kulturhuset var det muligheter for å skrive i den kommunale kondolanseprotokollen. Mange benyttet seg av den muligheten.
Helt forferdelig
Svært mange familier deltok i fakkeltoget i Moelv. Jomar Tangen tok med seg barna, Ingrid Marie (12) og Sondre Jomar (13), for å vise sin støtte.
– Terror er noe man hører om, men som man aldri tror skal ramme Norge. Men nå har det skjedd. Og det har kommet skikkelig nært. Vi ønsker å delta i fakkel toget. Vi ønsker å delta i sorgen.
– Hva føler du om det som har skjedd i Oslo og på Utøya?
– Det er egentlig helt uvirkelig. Det var jo så mange som ble drept. Nei, det er helt forferdelig, sier tobarnsfaren til Ringsaker Blad.

«Mer synlig enn dette går det ikke an å være»
Are Koppang
Initiativtaker til fakkeltoget i Moelv i går kveld