I løpet av kun ett år har blandingshunden Max tatt steget fra nybegynnerklassen og over i eliteklassen.

Flere sterke plasseringer i inn- og utland har resultert i en plass i den norske EM-troppen som i juli skal kjempe om edelt metall i Belgia. Det var det ikke så mange som trodde da omplasseringshunden Max og Jeanette inntok agilitybanen for snart fire år siden.


– Han ble dømt nord og ned. I starten var han ganske krevende, hard og tøff – for å si det mildt. Han kunne ikke gå løs, og en instruktør på et agilitykurs mente Max hørte hjemme i skogen, forklarer matmor og trener Jeanette Sandbæk Håland.

Jeg og Max har fysisk trening mellom én og tre timer hver eneste dag.
Jeanette Sandbæk Håland, agility hundeeier

Verdensrekord

De krasse ordene fra «eksperten» tente både eier og hund. Hard og langvarig trening begynte for alvor å gi resultater i 2011. Da var ekvipasje blant annet med på å sette verdensrekord og havnet i Guinness World Records.


– 12 hunder var med på rekordforsøket. Målet var å gå flest mulig feilfrie runder på 5 minutter. Konkurranseformen var stafett. Det ble til sammen 14 feilfrie runder, og Max sørget for to av dem, forteller en stolt hundeeier.


Stolt ble hun også da duoen i 2012 ble nummer fire i Norges største stevne, Agilityuken.


– Vi konkurrerte mot mange utenlandske ekvipasjer. De som kom foran oss på resultatlista, gjorde det bra i VM. Det var kjempemoro, sier Jeanette Sandbak Håland.


Mesterskapet til sommeren heter European Open. Det betyr at de beste utøverne fra land utenfor Europa har anledning til å være med. Det betyr også at blandingshunder får delta på lik linje med renrasede. Mesterskapet regnes som verdens råeste agilitykonkurranse.


– Tror du på medalje i EM?


– Jeg har ikke tro på at vi får medalje i Belgia. Får vi en veldig teknisk krevende bane kan det være til vår fordel, men farten er i utgangspunktet ikke bra nok til å havne helt i toppen. De andre hundene i samme størrelsesklasse er ofte noe høyere og litt mer bygget for fart, svar hun.

Trener hver dag

Den 25-årige kvinnen jobber til daglig som journalist i Ringsaker Blad. Hun bruker det meste av fritiden på agility.


– Er det riktig å si at agility er en idrett?


– Ja, absolutt. Jeg vet ikke helt om folk er klar over hvor mye som egentlig kreves. Jeg og Max har fysisk trening mellom én og tre timer hver eneste dag. I tillegg trener vi med hinder to til tre ganger per uke. Jeg tør nesten påstå at vi er i bedre form enn mange andre idrettsutøvere, sier Sandbæk Håland – som representerer Asker hundeklubb når hun konkurrerer.


All trening foregår i Ringsaker. Nå er all fokus rettet mot det som skal skje i Belgia. I slutten av april får hun hjelp på vegen av verdens beste utøver, Andy de Groote, fra Belgia. Han fikk både gull og sølv i VM i Liberec i fjor.


– Andy skal holde kurs for noen av ekvipasjene i Åsmarka blandede, som er treningsgruppa vår. Andy skal også delta i den samme konkurransen som oss i Belgia, forklarer Jeanette Sandbæk Haaland.

En ny hund

Max er en blanding av papillon og pomeranian. Han er fem år gammel. Det vil si at han fortsatt har noen gode år igjen som konkurransehund. De firbeinte er på topp mellom fire til sju år.

Men Max vil aldri kunne delta i VM. Verdensmesterskapet er nemlig ikke åpent for blandingshunder.

Jeanette Sandbæk Håland håper likevel på VM-deltakelse med sin andre hund, Tequila. Hun er renraset kleinspitz, er to år og et større talent en Max. Hun konkurrerer foreløpig i klasse 2, ett hakk under eliteklassen.


– Vi håper å få en plass på rekruttlandslaget neste år og har VM i 2015 i Italia som mål, forteller Jeanette Sandbæk Håland.

Fakta om agility

Agility betegner en form for hundesport som fokuserer på samspill og samarbeid mellom hund og hundefører i konkurranser som foregår i en løype med forskjellige hindre som hunden skal passere i riktig rekkefølge, med færrest mulig feil, på kortest mulig tid.

Hundeføreren bidrar aktivt med styringskommandoer hunden må følge for å lykkes. Agility er en av de raskest voksende sportsgreinene for hunder, også i Norge.
Kilde: Wikipedia