Gå til sidens hovedinnhold

Se forvandlingen dette huset fikk!

Artikkelen er over 6 år gammel

Det gamle «Nordbygden forsamlingshus» fra 1907 sine glansdager var definitivt over da Tor Anton Vik og kona kjøpte bygningen i 2005. De har fått Solhaug til å skinne igjen.

Etter å ha vært på en rekke visninger av oppussingsobjekter på bygda, kom paret over Solhaug, et gammelt forsamlingslokale like ved Dæli skole. Bygningen var sliten, men de to så mulighetene som var der, og fant ut at det var der de ville tilbringe de neste årene sammen.

– Vi ønsket å bygge opp et hjem sammen, men hastverk hadde vi ikke. Først skulle ungene bli store nok til å flytte ut, sier Vik.

Det gamle bygget kostet ingen formue, derfor hadde paret råd til å sitte med det en stund før de begynte på den store jobben med å pusse det opp.

– Taket var i dårlig stand, så det la vi nytt i 2007. Uten et tett tak får man heller ikke igjen noe bygg å skryte av, derfor var det viktig å få unna. En del rydding ble også gjort unna da, men den store oppussingsjobben har vi gjort de siste årene. Det har vært en stor jobb, men det var vi forberedt på. Vi har hatt god tid og gjort mye selv. Da får man også et helt annet forhold til huset, sier Vik.

«Dans, kortspill og alkohol»

Det var i februar 1907 at bøndene i Nordfjerdingen gikk sammen om å bygge et eget forsamlingshus, Nordbygden forsamlingshus AS.

– Der var dans, kortspill og alkohol forbudt. Det skal vi gjøre noe med nå, sier Vik leende.

Bygningen fungerte som forsamlingslokale i mange år. En enslig mor fra korslund ble pedell der etter det Vik har hørt.

– De må ha hatt noen kalde vintre. Huset har vært dårlig isolert, så jeg vil tro de satte pris på at det skjedde ting der, så de fikk satt på varme i flere deler av huset enn kjøkkenet som de selv bodde i om vinteren.

Datteren tok etter hvert over etter sin gamle mor, og bodde der fram til slutten av 60-tallet.

– Det siste arrangementet i forsamlingslokalet var etterpålaget etter henne.

– Heimevernet raserte huset

Rundt 1970 tok Heimevernet over bygningen.
– Det var de som raserte huset. De kledde igjen flere vinduer, og kappet av laftehjørnene, sier Vik.
De brukte Solheim fram til cirka år 2000.
– De siste årene var det nok lite aktivitet her, men skolen brukte visst den gamle kaffestua og kjøkkenet som sløydsal. Det er mange som har minner herfra, både fra tilstelninger og annet. Det er litt artig at mange i bygda har et forhold til dette huset. Dermed er det også mange som har satt pris på at vi pusset det opp. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger. Folk var nok litt spente på om det kom til å bli gjort noe her noen gang, sier Vik.

Nytt og gammelt

Han har prøvd å ta vare på mest mulig av det gamle.

– Det har vært viktig for oss å bevare sjela til dette huset. Vi har funnet mye underveis i oppussingen som vi vil prøve å bruke, blant annet lamper og lykkehjul, i tillegg til en gammel ovn for å nevne noe.

Materialene i huset er også tatt godt vare på. Gamle dører har fått nytt liv, og tømmerveggene har fått sine strøk med maling.

– Å kle igjen dem med smartpanel hadde ikke vært noe alternativ. Vi har brukt panel den aktuelle tidsperioden. Cirka tre kilometer med panel har gått med under oppussingen.

Huset har vært i overraskende bra stand, derfor har Vik kunnet bruke opp igjen mye.

– Jeg har jobbet med sopp og råte i flere år, og hadde forventet at det skulle være litt av det. Gulvet er unntaket, konstruksjonen der var veldig dårlig. Det har vi revet helt ned til bakken og bygd opp på nytt.

Samtidig har det blitt installert bergvarmeanlegg, som skal holde det store huset varmt. 600 meter rør har gått med. Anlegget styres fra et eget teknisk rom.

Takterrasse

Huset er mer enn romslig nok for to personer. Storsalen på om lag 100 kvadratmeter har derfor blitt delt opp.

– Vi fant ut at vi ikke hadde behov for en så stor stue med fire meter takhøyde. Derfor har vi bygget soverom, bad og bibliotek i den ene enden. Det blir vår private avdeling.

Oppe har vi gjesteværelse, bad og lagerrom.

Over rommene i den private avdelingen har det blitt laget en hems med utgang til takterrasse.

– Da vi kjøpte huset gikk tomta bare en meter utenfor selve bygningen, derfor kunne vi ikke planlegge noen uteplass der. Da måtte vi tenke kreativt. Løsningen ble takterrasse over garasjen i enden. Her kan vi virkelig nyte sola og mjøsutsikten.

Oppussingen nærmer seg slutten. Vik og kona gleder seg til å flytte inn i løpet av høsten.

– Jeg tror vi kommer til å få et godt liv her. Når huset er ferdig står nye prosjekter på planen, sier Vik.

Kommentarer til denne saken