Kronikken ble trykket i Aftenposten denne uka:

– Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger. Mange som takker meg. Det er mange som kjenner seg igjen. De føler seg ikke så alene etter det jeg har skrevet, forteller Guåker som også er en av åtte faste skribenter i Ringsaker Blad på torsdager.

LES KRONIKKEN HER!

Ble slått

I to og et halvt år levde Guåker i et forhold hvor hun ble misbrukt av kjæresten. Mannen kom ikke fra Ringsaker.

«Da min ekskjæreste slo meg første gang, følte jeg en nesten absurd form for lettelse», skriver Guåker i kronikken.

– Det var ikke slik at jeg fikk juling hver dag. Men jeg visste at det kom, og det gjorde det. Jeg ble slått med flat hånd, jeg ble kastet ut på gata utenfor huset vi bodde, han kastet ting på meg, han holdt meg fast i grep, forteller Guåker.

Hun skriver at i kronikken at «alt som skjedde, alle sinte ord og handlinger, kom av én ting alene: Sex.» Hun hadde ikke lyst, men følte hun måtte. Han skapte en maktbalanse som brøt henne ned.

– Jeg ble fryktelig stressa og var veldig redd. Det preger meg fortsatt.

Kan se tilbake

En lang og vond historie kan gjøres kort. Forholdet er historie, og Guåker frykter av ulike grunner ikke mannen hun en gang var sammen med.

– Men jeg hadde ikke turd å skrive dette om grunnlaget for å oppleve han slik igjen, hadde vært til stede, forteller hun ærlig.

Hun har fortsatt fysisk plager som følge av det hun opplevde i voksen alder.

– Jeg har fortsatt problemer med rygg og nakke som følge av de påkjenningene Jeg er dårlig til å stole på folk.

Vanskelig å snakke om

Sjøl klarer hun å sette ord på det nå. Men også hun sjøl fornektet det da det skjedde. Venner rundt henne tidde.

– Bare en person som kjente til dette ba meg om å komme meg unna. Andre hadde vondt for å snakke. Hedmarkinger er kanskje ikke så flinke til å ta kontakt med hverandre når det er vanskelig.

Lenge etter at hun flyttet fra ham fulgte han henne.

Hun ble ikke tatt på alvor av politiet da hun anmeldte ham for trakassering.

– Det er grunner til at jeg har skrevet dette. Jeg ønsker å nå ut til dem som opplever det samme. Hvordan fortelle til politiet om dette når en tror det er ens egen feil? Hvordan øke kunnskapen. Hvordan fange opp dem som opplever noe slikt og aldri skulle gjøre det, spør hun.

Vil hjelpe andre

Det er flere grunner til at hun skrev kronikken.

– Det er ulike årsaker til at jeg har skrevet dette. Det er mange som meg. Jeg håper dette kan være et bidrag til å hjelpe. Både kronikken og den siste boka mi er skrevet i håp om å kunne hjelpe andre, forteller hun.

800 kvinner lever på kode 6, med samfunnets sterkeste grad av beskyttelse i denne sammenhengen, skriver hun. Spørsmålet er hvilke mørketall som finnes?

Guåker har de siste årene blitt kjent som forfatter. Hun er blitt en som høres.

– Om det kan bidra i denne sammenhenge så det selsvagt bare positivt. Jeg ønsker hvertfall å fortelle og mene om dette, avslutter hun.