Salget av elbiler har økt med hele 317 prosent i Ringsaker det siste året, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Av totalt 30 319 elbiler i Norge, er 264 av disse solgt til hedmarkinger. 44 av dem i Ringsaker.

Odd Steinar Ormåsen, Are Narten Hovde og Inger Ekkeren Vamnes er blant ringsaksokningene som sverger til ladbare biler.

Overbevist

Are Narten Hovde fra Moelv kjøpte sin Tesla 10. juni.

– Jeg var på utkikk etter bil, og ble introdusert for denne typen av en slektning. Etter en liten kjøretur var jeg overbevist. Dagens elbiler ser ikke bare utrolig bra ut. De har også en bedre rekkevidde enn det jeg hadde trodd, og er økonomiske å kjøre. Nå bruker jeg 6,20 kroner dagen på å kjøre til og fra jobb i Brumunddal. Med en fossilbil ville det vært mye dyrere.

At bilen er miljøvennlig kommer som en god bonus for Narten Hovde. Det var ikke den viktigste grunnen til at han valgte elbil, men for Odd Steinar Ormåsen og Inger Ekkeren Vamnes var dette avgjørende.

Miljøvennlig

Ormåsen fikk sin Tesla i februar. Ekkeren Vamnes har en Volkswagen E-up, som hun fikk levert i november i fjor.

– Når vi først bestemte oss for å fortsette med den luksusen det er å ha to biler ville vi ha en elbil til småkjøring. Jeg har også kjørt langtur til Asker uten problemer. Er det 15 grader kan jeg kjøre i 15 mil. Om vinteren reduseres kapasiteten noe, men det går stort sett bra, sier Ekkeren Vamnes.

Rekkeviddeangst er kjent begrep blant elbileiere, men dette blir et stadig mindre problem.

– Med en Tesla kan du kjøre rundt 40 mil om sommeren. Jeg var på langtur seinest i helga. Å komme seg fra Averøya og hjem til Brumunddal var ikke noe problem. Det begynner å bli bra med ladestasjoner rundt omkring i landet, og er vi på hytta er det bare å plugge bilen inn i kontakta på hytteveggen. Billig blir det også, når man slipper både bompenger og billett på ferga, sier Ormåsen.

De lokale elbileierne synes det er bra at flere har fått øynene opp for de mange fordelene ved å kjøre elbil.

– Politikken har fungert. Hvor lenge godene beholdes er vanskelig å si, men miljøfordelen vil uansett være der.