Gå til sidens hovedinnhold

Kjøper smarte strømmålere for 160 millioner

Artikkelen er over 6 år gammel

Eidsiva Nett AS har inngått avtale med det Finskeide selskapet Aidon om kjøp av smarte strømmålere. Kontrakten er på 160 millioner kroner.

Avtalen omfatter strømmålere med kommunikasjonsteknologi for automatisk avlesing av strømmen, tilhørende IT-systemer og tjenester tilknyttet prosjektgjennomføringen, og leveres av Aidon Norge. Og er en del av Eidsivas prosjekt for å bytte strømmålere hos om lag 141.000 kunder, totalt kostnadsberegnet til 800 millioner kroner. En regning som skal betales av Eidsivas kunder gjennom nettleien.

Smartstrøm

– Norske myndigheter har besluttet at alle nettkunder skal få en automatisk strømmåler som registrerer strømforbruket på timebasis. Strømkundene våre slipper dermed å sende inn målerstanden slik som i dag. Kundene vil på grunn av dette få en mer nøyaktig strømregning, som igjen gir bedre muligheter for å påvirke sitt eget strømforbruk, sier kommunikasjonsansvarlig for smartstrøm i Eidsiva, Lars Bjelvin.

Eidsiva driver nå å tester ut målerne og systemet for fjernavlesing av strømmen.

– Vi forventer at målerne blir installert hos kundene tidligst i slutten av 2016. Installeringen vil pågå i om lag to år, fram til 2019. I forkant av målerbyttet vil vi gi nærmere skriftlig informasjon til kundene våre. Selve målerbyttet vil vi avtale direkte med hver enkelt kunde, opplyser Bjelvin.

Lettere å styre forbruk

Smart-strøm som det populært kalles, dreier seg om avanserte måle- og styringssystemer (AMS) med strømmålere som er automatisk leser av strømforbruket hver time. Mye av hensikten, og gulroten, med AMS er at strømkunden selv kan styre sitt eget forbruk. Og spare strøm og penger i de såkalte høylasttimene, de tidene på døgnet strømmen er dyrere enn ellers. Siden vi med dagens system betaler snittpris for strømmen, får strømkundene da ikke igjen noe for å spare strøm ”i de dyre timene”.

Kommentarer til denne saken