En buss last full av tjukkaser fra chapter Brumunddal deltok på siste helgs landstreff i Sarpsborg sammen med folk fra hele Norge, samt et par dansker. Til sammen har tjukkasgjengbevegelsen nå samlet rundt 30.000 medlemmer i inn- og utland.

På landstreffet ble chapter Brumunddal nominert som en av tre som beste chapter, og det igjen blant de 335 chaptrene som eksisterer i inn- og utland.

- Riktignok var det Fosnavåg på Sunnmøre som ble kåret som det beste, men bare det å bli nominert som en av tre gjør oss alle her i Brumunddal til vinnere, sier Frøydis Viddal.

Når hun i tillegg ble kåret til årets ildsjel innen bevegelsen, var det god grunn til å juble for gjengen fra Brumunddal.
10 turer i uka – to ganger daglig fra mandag til fredag – legger chapter Brumunddal ut på, med start fra Sveum.

- Så mange turer er det ingen andre som har, forteller Viddal.

På Facebook har Brumunddal-chapteret 410 medlemmer.

– Det er ikke alle av dem som går, og det er heller ikke alle som går som er på Facebook. I fjor talte jeg 240–250 forskjellige deltakere på turene våre, forteller hun videre.

For Frøydis Viddal handler det ikke bare om å få flest mulig ut på trimturer.

– Det handler om inkludering, og det handler om å få med mennesker som trenger det, også av andre grunner enn trening, sier hun bestemt, og legger ut som ideer og planer – og om ting som allerede er iverksatt.

– Vi tenker for eksempel på dem som bor i omsorgsboliger på Tømmerli. Kan vi tilby de å være med?

Funksjonshemmede er en annen gruppe. Vi har allerede en del med oss, men vi tar imot flere med åpne armer. Kanskje vi kan dele oss i flere grupper?

Psykisk utviklingshemmede er en annen gruppe hun tenker på.

– I Moss har de med seg en gruppe. Hvorfor ikke her også? spør hun.

– Dessuten vil vi gjerne ha med folk fra Solsia, legger hun til.
 Poenget er at Tjukkasgjengen er åpen for alle, uansett hvilket fysisk nivå du er. Om noen ønsker å jogge seg gjennom turen, kan de gjerne gjøre det. Om andre trenger mer tid, så er det helt greit, understreker hun.

Hun har også engasjert seg sterkt i forhold til asylmottaket i Moelv.

– Tjukkasgjengen er et godt tilbud for integrering og aktivitet, understreker hun.

Røde Kors Hjelpekorps er blitt en sterk samarbeidspartner for Tjukkasgjengen i Brumunddal.

Mange av tjukkasgjengmedlemmene har allerede gjennomført førstehjelpskurs i regi av hjelpekorpset, og nå er det under etablering en beredskapsgruppe, en gruppe som skal kunne bistå hjelpekorpset under leteaksjoner og lignende. 19 stykker er allerede klarert for dette, og flere blir det.

- Det handler om folkehelse, men også om omsorg og deltakelse, sier tjukkasmammaen.