Fikk problemer med å starte skogbrann

Fyrte: Det tok sin tid før man klarte å få det til å brenne skikkelig i denne haugen, som så igjen skulle slukkes. Men til slutt lyktes det og vannslangene kunne skrus på. Foto: Ivar Bae

Fyrte: Det tok sin tid før man klarte å få det til å brenne skikkelig i denne haugen, som så igjen skulle slukkes. Men til slutt lyktes det og vannslangene kunne skrus på. Foto: Ivar Bae

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Brannvesenet slet mer med å starte brann enn å slukke den under gårsdagens store skogbrannøvelse. – Men øvelsen ble verdifull uansett, sier brannsjef Ragnar Sund.

DEL

Etter en lengre periode med tørt og varmt vær lå alt til rette for en realistisk skogbrannøvelse ved Brumund Sag onsdag. Meningen var å brenne et hogstområde på 30–40 mål.

Overrasket av regnet

– Men vi ble nok overrasket av et våtere vær enn vi hadde forventet, medgir Sund.

– Det medførte at vi måtte gjøre en del endringer i opplegget på morgenkvisten torsdag.

Øvelsen var planlagt i samarbeid mellom grunneieren, Nes allmenning, sivilforsvaret, Ringsaker brannvesen og Hedmarken brannvesen, med Ringsakers brannsjef som øvingsleder. I tillegg stilte både Brumunddal Røde Kors Hjelpekorps og politiet. Til sammen var et sted mellom 80 og 100 personer med på øvelsen, med Sivilforsvaret som den klart største kontingenten. Alle brannkorpsene i Ringsaker deltok, i tillegg til mannskaper fra Hamar.

Organisering, ledelse og samarbeidet mellom de forskjellige etatene og organisasjonene var et hovedtema for øvelsen, og dette ble gjennomført på en god måte.

I tillegg ble mannskapene sendt gjennom en løype med flere fagposter, noe som også var en del av planen.

Viktig å bli kjent

– Men slik det ble kunne vi endre litt også på det området. Brumunddal Røde Kors Hjelpekorps stilte opp, i utgangspunktet for å være i beredskap dersom det skulle skje et uhell under øvelsen. Nå la vi i stedet inn et moment hvor mannskapene puljevis fikk en orientering om førstehjelp fra dem, forteller Sund.

– En ting vi også oppnår ved en slik øvelse er at vi blir kjent med hverandre som aktører. Skulle det bli en større brann, er det disse partene som skal samarbeide, og da er det alltid en fordel ar man har kjennskap til hverandre, mener han.

Vanskelig å tenne

Onsdag var altså skogbrannfaren ved Brumund Sag beskjeden, og i stedet for å svi av et større område, nøyde man seg med å tenne enkelte bål. Men så vått var det at det også viste seg å bli vanskelig.

Det avfødte sjølsagt også enkelte humoristiske kommentarer, som da en gruppe som egentlig kom for å øve på slukking i stedet fikk beskjed om å sørge for at det brant mer før neste gruppe skulle slippe til.

– Jeg har vært brannsjef her i Ringsaker i 19 år. Jeg kan ikke huske at det i den tida har vært noen større skogbranner. Men det er likevel viktig at vi kan øve på det, slik at vi er forberedt dersom det skulle skje, sier Sund.

Også bestyrer Tore Lie Bjørnstad i Nes Almenning, som er grunneier, understreker det samme poenget.

– Det er viktig at vi kan ha slike øvelser, som også handler om hvordan vi kan samarbeide om å slukke en brann, sier han.

Artikkeltags