Sunn matglede skaper engasjement

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ringsaker asylmottak har satset stort på å gi beboerne kunnskap om ernæring og matlaging. Sist uke var 10 av de 15 beboerne som har ansvar for Cafe SOL på kurs med Ringsaker bygdekvinnelag. Denne uka har Kari Jaquesson vært på besøk for å motivere til et sunt kosthold.

DEL

Cafe SOL på mottaket har blitt en suksess. Hver torsdag lager en gruppe beboere et godt og sunt måltid, som selges til de som vil ha for en billig penge. Opptil 60 stykker benytter seg av tilbudet. Dette har vært et viktig tiltak både ernæringsmessig og sosialt.

– Nå planlegger vi å kunne utvide tilbudet til to dager i første omgang. Kanskje blir det mer etter hvert, sier aktivitetsansvarlig Ann-Mereth Nilsen.

Så langt har de 15 i gruppa servert middag. Etter at Kari Jaquesson var på besøk denne uka vurderes det også å gi et tilbud om en sunn frokost.

– Vi er flere til å dele på oppgavene, og den siste tiden har vi lært utrolig mye som er med på å motivere oss til å få til enda mer, sier Jean Claude, en av beboerne som også er med på å holde Cafe SOL i gang.

To torsdager på rad har gruppa som står bak kafeen møtt opp på Sjusjøen hytter og caravansenter for å lære seg å lage nye retter av et knippe driftige damer fra Ringsaker bygdekvinnelag. De kastet seg på oppdraget med stor glød etter en forespørsel fra en av asylmottakets viktigste samarbeidspartnere, nemlig Ringsaker Røde Kors.

– En av våre oppgaver er å formidle betydningen av norske mattradisjoner og kjennskap til våre mange matskatter. Derfor har Norges Bygdekvinnelag startet «Aksjon sunn matglede». Vi synes det var flott å kunne få til noe sammen med beboerne på mottaket, sier Reidun Sørlundsengen Hauger.

– Dette er ikke bare bra for Cafe SOL, men også når vi skal lage mat til oss selv. Det er ikke så lett å vite hva man skal lage ut fra råvarer man kanskje ikke er så vant til på bruke. Derfor er dette veldig bra. Det har vi lært mer om nå, sier Jean Claude.

Både bygdekvinnene og Kari Jaquesson har vært opptatt av å vise at et sunt kosthold faktisk kan kombineres med trang økonomi.

– Den beste maten er faktisk også den billigste maten, sa Jaquesson da hun holdt foredrag for samtlige beboere mandag.

– Diabetes 2 og høyt blodtrykk er vanlig hos mennesker som ikke er fra Norge. Det har sammenheng med både gener og livsstil. Ved å spise mye fiber minsker man sjansen for å få dette. Vitamin D er også viktig å få i seg for dem som kommer fra land med mer sol enn her.

Tirsdag serverte hun sunn frokost til alle som ville ha, og jobbet videre med de 15 som er involvert i Cafe SOL, som også har fått midler fra Extrastiftelsen til utvikling av prosjekt og beboere.

– Når man er i en så vanskelig situasjon som disse menneskene, er det ekstra viktig å spise sunt og ha gode rutiner. Enkelte har vært her i hele fem år. Dette er ressurssterke mennesker som trenger noe meningsfullt i hverdagens sin. Det man har fått til med Cafe SOL her i Moelv synes jeg er utrolig bra. Dette er en herlig gjeng å jobbe med, og jeg håper at dette kan motivere og inspirere dem, sier Jaquesson.
se video på ringsaker-blad.no

Dette er ikke bare bra for Cafe SOL, men også når vi skal lage mat til oss selv.

Artikkeltags