Ringsakers kirkeorgel plukkes i småbiter

Somwang Wongpakdee pusser trompetpiper slik at de skal lyde optimalt når det skal tas i bruk igjen 27. september.

Somwang Wongpakdee pusser trompetpiper slik at de skal lyde optimalt når det skal tas i bruk igjen 27. september.

Artikkelen er over 9 år gammel

Orgelet i Ringsaker kirke er plukket i småbiter og i løpet av tre uker skal over 1200 orgelpiper og orgeldeler reingjøres og pusses. – Det var fryktelig mye støv og møkk inne i orgelet, slår orgelreingjører Yodroung Brinck Hansen fast.

DEL

Brede Nordhagen62 34 77 13

brede.nordhagenringsaker-blad.no

– Hun og hennes to kolleger som er en del av orgelbygger Erling Brinck Hansen sitt reingjøringsteam startet arbeidet sist torsdag og deadline for jobben er 27. september. Totalkostnad for menigheten er 230.000 kroner for reingjøringsjobben.

Spredd inne i kirken

Nå ligger delene spredd inne i kirka. Mens Yodroung Brinch Hansen sjøl tar seg av reingjøringen inne i selve orgelkassen på galleriet holder de to andre på med reingjøring og pussing av orgelpiper nede i kirken.
Kirkeorgelet i Ringsaker kirke har ikke gjennomgått noen reingjøring siden 1964 og ifølge orgelreingjørerne var det på høy tid å få gjort noe.
– Det er fryktelig mye støv og møkk her inne og det må til både støvsuger, trykkluft og såpe og vann skal en få det skikkelig reint, slår hun fast.

Sjekker orgeldelene

Ved siden av at det skal reingjøres så skal det også sjekkes deler inne i selve orgelkonstruksjonen slik at luftdysene fungerer optimalt. Samtidig skal motorene som styrer tonevalgene sjekkes og eventuelt byttes ut.
– Skal orgelet låte optimalt må det være velfungerende dyser som åpner og lukker på riktig måte. Uten at dette fungerer blir det ikke riktig lyd i orgelet, forteller hun.

Bruker vesleorgelet

Kirketjener i Ringsaker kirke, Arnfinn Nilsen forteller at kirken kommer til å holde det gående som normalt på søndagene, tross reingjøringsarbeidet, men at organist Roger Andreassen må ty til det vesle orgelet som står ved sakristiet i kirken.
– Til helga er det konfirmantsamling så orgeldelene må ryddes vekk slik at vi får nok plass. Men, det skal nok gå greit sjøl om det blir litt improvisasjon et par uker, smiler Nilsen.

Artikkeltags