Rusavhengige mot oljeavhengighet

Varde: Lørdag ble det tent rundt 80 varder for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja rundt om i landet. En av dem var ved Fredheim på Nes, der rusavhengige viste sin motstand mot oljeavhengighet. Om lag 20 personer møtte opp. Foto: Jeanette Sandbæk Håland.

Varde: Lørdag ble det tent rundt 80 varder for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja rundt om i landet. En av dem var ved Fredheim på Nes, der rusavhengige viste sin motstand mot oljeavhengighet. Om lag 20 personer møtte opp. Foto: Jeanette Sandbæk Håland.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Lørdag ettermiddag var rusavhengige ved Fredheim samlet til vardebrenning for å markere sin motstand til Norges oljeavhengighet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Denne dagen var det ifølge initiativtaker Knut Ivar Hestås planlagt over 80 vardebrenninger rundt om i landet, som en del av folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.
– Dette er en sak som har engasjert meg veldig. Jeg har tro på at framtiden er grønn, ikke svart, sier Hestaas.
Siden han er på Fredheim hadde han ikke mulighet til å dra på noen av de andre vardebrenningene, derfor organiserte han sin egen på Nes lørdag ettermiddag. Mange møtte opp for å støtte saken. Markeringen ble gjennomført uavhengig av Stiftelsen Fredheim.
– Knut Ivar har informert oss godt om hva dette dreier seg om, og vi deler hans synspunkter i saken. Derfor er vi her i dag, sa en av de om lag 20 frammøtte.
–Ta oppgjør med problemet
Hestås og de andre rusavhengige kan mye om avhengighet, og de mener at Norge har gjort seg for avhengige av oljen.
– Det første man må gjøre er å innse at man har et problem. Deretter kan man enten snøre skylappene strammere eller ta et oppgjør med problemet. Vi mener Norge og verden må gjøre noe med sin oljeavhengighet, som vi har gjort med vår rusavhengighet, nemlig å innse problemet og prøve å avvende seg.
Han er født og oppvokst i Molde, men har gjennom flere år vært opptatt av å ta vare på naturen. Engasjementet økte ytterligere etter at han meldte seg inn i Miljøpartiet de grønne.
– Jeg mener at vi har hentet ut nok olje her i landet. Lofoten, Vesterålen og Senja er dyrebare naturområder. Utslipp her vil kunne få enorme konsekvenser. Derfor håper jeg at vi blir hørt.
Signaleffekt
Hestås mener at man må være fornøyd med å ha nok, og ikke konstant være på jakt etter mer.
– Hvilke andre land enn Norge er bedre utrustet til å gå foran som et godt eksempel i kampen mot klimakrisen? Ved å lede med eksempelets makt må vi vise verden at vi må snu før det er for seint. Vi er i en enestående posisjon, vi som har vunnet i det genetiske lotteriet og blitt født i Norge. Vi kan bli en ledestjerne for et økologisk bærekraftig samfunn med en plass for alle. Vi i den vestlige verden har et forbrukstempo og en bruk og kast mentalitet som har løpt løpsk. Skal vi kunne overlate en levelig planet til våre etterkommere må vi sette på bremsene, hardt!«Jeg har tro på at framtiden er grønn, ikke svart»
Knut Ivar Hestås


Artikkeltags