– Jeg har sett hundrevis av elg, men har aldri kommet så nær en kalv. Det er både spesielt og uvanlig, sier Johs Kulperud til Ringsaker Blad.

Den uvanlige gjesten kom på besøk ved 19.30-tiden onsdag kveld. Johs oppdaget den firbeinte da han kom ut på gardsplassen etter å ha drukket kaffe med en kamerat. Han dro opp mobiltelefonen, skrudde på kamerafunksjonen og fyrte løs. Avstanden fram til målet var kun to meter. Resultatet ble et skikkelig blinkskudd.

– Kalven lå helt stille ved rosebedet og virket ikke redd, forteller Kulperud.

Må ikke berøre

– Hvorfor tror du den unge elgen kom på hagebesøk?

– Jeg bor like ved skogen og har hatt besøk av elg og rådyr mange ganger. Jeg så den samme elgkalven for ei uke siden. Da gikk den sammen med sin mor i skogen. At den noen dager seinere dukket opp i hagen, skyldes kanskje at elgkolla er uerfaren. Det kan også tyde på at dyrene blir mindre sky når det er mye vilt i skogen, slik det er nå, sier Kulperud.

– Hvor lenge lå elgkalven i hagen?

– I ca. 30 minutter. Jeg gikk inn igjen etter at jeg hadde tatt bildene. Jeg ville ikke forstyrre mer enn nødvendig.

– Ga du elgen mat?

– Nei, det går ikke an. Det går heller ikke an å klappe elgkalven, sjøl om man kanskje skulle ha lyst til å gjøre det. Mora vil da merke lukt av mennesker og kan sky unna kalven sin, forklarer Kulperud.

Snart elgjakt

5. oktober starter årets elgjakt i Lismarka. Som vanlig skal Johs jakte i eget nærområdet, like ved garden Kulperud. Vi snakker om det samme området som elgkalven befinner seg i. Men den erfarne elgjegeren i Lismarka lover at den spesielle gjesten skal få gå i fred.

– Elgkalven overlever helt sikkert årets elgjakt. Det er uansett ikke vanlig å felle så unge dyr. Men hva som skjer i framtiden er ikke godt å si, avslutter Kulperud med et smil.

Jeg har sett hundrevis av elg, men har aldri kommet så nær en kalv