Slutt med melkeproduksjon

Vemodig: – Det er ikke mange melkekyr igjen i fjøset på Grefsheim. De siste leverer vi denne uka, sier gardbruker Johan Mellbye. Foto: Svein Sjølie

Vemodig: – Det er ikke mange melkekyr igjen i fjøset på Grefsheim. De siste leverer vi denne uka, sier gardbruker Johan Mellbye. Foto: Svein Sjølie

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Det er tomt i fjøset på Grefsheim. Denne uka leveres de siste melkekyrne. Bonde Johan Mellbye har bestemt seg for å slutte med melkeproduksjon.

DEL

– Det er flere grunner til at jeg har, etter lang tids tankevirksomhet, tatt beslutningen om å slutte, sier Johan Mellbye.
Han tar med Ringsaker Blad med på en tur i fjøset. Der hvor det tidligere var 40 melkekyr er det bare om lag 10 kyr igjen.
– De skal vi levere denne uka, så nå er melkeproduksjon på Grefsheim historie.
Han forteller om gardens historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tiden.
– Arkeologer har funnet spor etter folk her på garden som en antar er om lag 3000 år gammelt, men en ere i tvil om det var fastboende eller fangstfolk.

Lang historie

Men han forteller at det er dokumentert gardsdrift og husdyrhold på Grefsheim siden 1300-tallet, og dermed kan en nok si at det har vært melkeproduksjon kontinuerlig i mange hundre år.
– Ja. hvis en ser de slik er det vemodig at det nå er slutt, sier Mellbye.
Generasjonsskifte
– Det som skjer i landbruket i dag er helt naturlig. De fleste av gardene her på Nes sluttet med melkeproduksjon for en generasjon siden, fortsetter Mellbye.
– Her på Grefsheim står vi nå foran et generasjonsskifte, og da er det naturlig å ta driften opp til revisjon. Én av konklusjonene er altså at vi slutter med melkeproduksjon, mens vi fortsetter med kjøttproduksjon. I tillegg til storfehold med tilhørende fôrproduksjon, har gården et kornareal på 1.200 mål og 2.300 mål skog..
En annen grunn til at det nå blir slutt på melkeproduksjonen, og som også har vært utslagsgivende er at Mellbye sjøl sliter litt med en gammel skade etter ei bilulykke for over 20 år siden.

Melkekvoten selges

Grefsheim har hatt ei melkekvote på om lag 240.000 liter. Denne blir nå solgt eller leid ut til andre som ønsker å drive med melk.
– Det er stadig færre som driver med melk og miljøet blir stadig mindre, dessverre, sier han.
På garden er det datastyrt melkeanlegg og det skal nå demonteres og selges. Den store melketanken er det Tine som eier og de kommer om ikke lenge for å demontere og fjerne den.
– Nå blir det videre utvikling av kjøttproduksjon på de tradisjonsrike garden på Nes og allerede i høst vil fjøset bli fylt opp av kalver og ammekuer. Så sjøl om det blir slutt på melkeproduksjon vil garden også i framtiden ha dyr på garden.
– Det har vært en vanskelig beslutning å ta, men når situasjonen er som den er, fant vi ut det var det mest riktige, sier Johan Mellbye.

«Det er dokumentert gardsdrift og husdyrhold på Grefsheim siden 1300-tallet.»
Johan Mellbye
gardbruker

Artikkeltags