Gå til sidens hovedinnhold

Sparer en halv million kroner på bergvarme

Artikkelen er over 7 år gammel

Ekteparet Jon Bekken og Ane Halvorsen i Kjærkjebygda har investert 200.000 kroner i bergvarmeanlegg i huset sitt.

Ekteparet har tenkt på alternativ oppvarming i mange år.
– Huset vi bor i ble bygd i 1958 med kombinert ved og oljefyring. Den fungerte bra i 26 år. Da ble den byttet til en rein oljebrenner. Den har også fungert bra fra 1984 til nå, sier Jon Bekken og kona Ane Halvorsen.
De to forteller at de allerede for 10 år siden var på varmepumpekurs i ENOVAs regi, men årene har gått uten at de har gjort noe med det.

Penger å spare

– Hvorfor sette i gang nå?
– Venner, naboer og bekjente har fortalt oss om hvor bra dette er og vi ser helt klart miljøvinsten i et slik anlegg, sier Bekken.
De to forteller at de snakket med naboen som også har installert et tilsvarende anlegg og da samarbeidet de med rørlegger og borere og de ble det litt billigere.
– I og med at vi har radiatorer på plass sparer vi tusener av kroner, sier de to.
– Hvor mye vil dere spare i strømutgifter i årene framover?
– Han som har vært prosjektleder her beregnet energikostnadene med det gamle anlegget og hvor mye vi spare i årene som kommer, forteller Bakken.
Han legger til at det regnet om til kWh.
Energikostnader per år før installasjonen er på 28.100 kroner, mens kostnadene etter installasjonen er beregnet til 8.300 kroner.
– Det er forskjell, dét, smiler Bekken.
Han viser beregningene at de årlige besparelsene vil ligge på 20.000 kroner og opptil 29.420 etter 20 år.
– Så dette blir en vinn vinn-situasjon, sier Bekken. Tydelig fornøyd over anlegget som nå har vært i drift i ukes tid.
– Fungerer anlegget bra?
– Ja, det synes vi. Sjøl om vi ikke har lært oss alle finesser med innstillinger enda, så har vi jevn og fin varme og varmtvann nok, sier kona, Ane.

Boret 200 meter ned

– Hvordan fungerer anlegget?
– Innlandet Brønn- og Energiboring kom hit og boret seg 200 meter ned i bakken. Her er det et rør hvor væske sirkulerer. Den presses ned med ca. minus tre grader og kommer opp igjen. Da holder væsken null grader. Den oppvarmede væsken går inn i varmepumpen og varmes opp til 100 grader før den sendes rundt i huset i radiatoranlegget, sier Bekken.

Enkelt å bruke

Det er rørelegger Arve Hagen i samarbeid med leverandøren som har stått for monteringen av anlegget.
– Så vidt vi har skjønt skal anlegget være enkelt å betjene. Det sitter en liten datamaskin som styrer anlegget. Vi kan gå inn å velge fra flere undermenyer om hvordan vi vil stille det inn, sier Bekken.
– Slik vi har hatt det med den gamle oljefyren var det bare av og på. Her er det utallige muligheter, sier en fornøyd Ane Halvorsen.

Kommentarer til denne saken