Han har bare et par tiendedels sekunder på seg før han slynges ut i lufta som fra ei trampoline.

Det er fremdeles på hoppkanten et skihopp avgjøres, og Sigurd jobber med å finne et «inntak» som fungerer uansett bakke.

– Jeg må tøffe meg opp for å bli mer offensiv, sier han.

Sigurd slår fast at sittestillingen er nøkkelen til å levere stabilt gode resultater. De siste årene har topp ti i verdenscup og store mesterskap sittet godt framme på foten.

– Når du vrenger gjennom hopprota i 90 km/t, så merker du ikke sjøl at rumpa trykkes ned så du blir to centimeter for lav. Hvis rumpa trykkes ned av g-kreftene, blir hopperene stående bakpå i satsen, og kroppen bremser ut over kulen.

Lurefølelsen

– Vi har flinke trenere som ser feilene våre og forteller hva vi må gjøre, men å skape en varig endring hos hopperen kan være krevende, forteller Sigurd. Han gir et eksempel:

– Det er ganske enkelt å forandre sittestillingen så lenge den nye føles rar og uvant. Problemet er at snart føles den nye, men riktige stillingen like naturlig som den gamle dårlige. Da justere du ofte på nytt for å å få tilbake den «riktige» følelsen av å sitte på en uvant måte, sier han.

Utfordringen

Utfordringen er å finne fram til en stilling som fungerer bra i alle bakker. Bakkene er svært forskjellige.
Sigurd forteller at overgangen fra tilløp til hopp kan være så kort og brutal at hopperen slynges ut som fra ei trampoline. Andre steder er «radien» stor og trykket snillere. Noen bakker har høye hopp, andre lave, og i enkelte bakker tar kulen liksom aldri slutt.
– Noen bakker er rett og slett tullete. Jeg har opplevd å bli helt forvirret i lufta, ler han.

Nedslaget sitter

I løpet av sommersesongen har brumunddølen blitt mye flinkere til å ta nedslag, noe han sjelden eller aldri klarte før. Et sikkert telemarksnedslag gir vesentlig bedre stilkarakterer.

– Videre framover må jeg jobbe med å gjøre en mer presis og offensiv jobb på hoppet, sier han.

Klarer han det også, vil han levere jevnere resultater i renn.

Klarer han det også, har Ringsaker en skihopper i verdensklasse.

– Det er drømmen, sier Nymoen Søberg til RB-sporten.