Svetlana best uten trening

Svetlana K. Johnsen fra Brumunddal ble nummer tre i veteran-VM i Calgary. (Foto: Torunn Henriksen.

Svetlana K. Johnsen fra Brumunddal ble nummer tre i veteran-VM i Calgary. (Foto: Torunn Henriksen.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Frp-politikeren Svetlana Konstantinova Johnsen la opp som skøyteløper etter OL i Nagano i 1998. Nå har 32-åringen nettopp gjort comeback i veteran-VM i Calgary. Hun vant bronse og gikk fortere enn noen gang, på 500 og 1000-meter.

DEL

Johnsen har siden 1998 kun deltatt i enkelte norgescupløp, uten å trene. Likevel satte hun to nye personlige rekorder under veteran-VM i Canada for snart to uker siden.
– Jeg løp 500 meter på 42,91. Min gamle pers lød på 43,43 og er fra 1995. Også på 1000 meter ble det ny personlig rekord med tiden 1,25,3, nesten to sekunder raskere enn min gamle rekord, forteller Svetlana Johnsen og smiler bredt.
Best uten trening
– Du har jo ikke trent skøyter siden 1989. Hvordan greide du å sette to nye personlige rekorder?
– Sønnen min stilte meg det samme spørsmålet etter løpene i Calgary. Svaret må være at det fortsatt er liv i leieren, at jeg fortsatt har de grunnleggende ferdighetene inne. Og kanskje er det ikke sikkert at mye trening er det den rette oppskriften for å lykkes.
Svetlana K. Johnsen lå på andreplass etter tre distanser.
– Sist øvelse var 3000 meter. Det ble litt for langt og jeg falt ned en plass, humrer jenta som kom i mål på tiden 4,45. Litt treningen hadde kanskje ikke vært så dumt likevel...
Hun presiserer at hun er strålende fornøyd med oppholdet i Calgary. Ikke bare på grunn av de gode resultatene. I Canada møtte hun flere av sine tidligere lagkamerater fra Russland.
– Jeg møtte blant andre Svetlana Vysokova. Vi trente sammen i 3 år før jeg la opp. Det var et hyggelig gjensyn. Neste år går veteran-VM i Tyskland. Målet er å være med, sier.
Nummer 29 i OL
Svetlana Johnsen er i Ringsaker mest kjent som kommunerepresentant for Frp. I hjemlandet Ukraina er hun mest kjent som skøyteløper. Hun la opp som skøyteløper etter OL i Nagano i 1998. Hun oppnådde en 29. plass som beste resultat. Som aktiv utøver trente hun 42 timer per uka. Hennes beste internasjonale plassering er en 12. plass i EM i 1995.
Samme år kom Svetlana til Norge. De siste åra har hun bodd i Brumunddal. Hun er fortsatt Ukrainsk statsborger.
Åtte år gammel begynte hun å gå på skøyter. Hun viste tidlig et stort talent, og som 14-åring ble hun tatt opp som elev ved en idrettsskole i Kiev. Hun var en av 10 utøvere på skøytelinja. Svetlana fortsatte framgangen og ble som junior Landsmester i Ukraina flere ganger.
Hun var uttatt til OL på Lillehammer, men konkurrerte ikke fordi Ukraina fikk reduserte løperkvoter like før lekene startet. I forkant av Lillehammer-OL vant hun tre gullmedaljer i åpent nordisk mesterskap på Valle Hovin.


Artikkeltags