Gå til sidens hovedinnhold

– Tilbudene svekkes

Artikkelen er over 9 år gammel

Historien om Elisabeth Løvli engasjerer Frp-politiker Tom Synstad, som har opplevd noe av det samme selv. – Problemer som dette må tas tak i så raskt som mulig, hvis ikke blir vegen tilbake veldig tung, sier han.

Elisabeth Løvli delte tirsdag sin historie med RBs lesere. Gjennom 12 år har hun slitt med overvekt og psykiske problemer som angst og depresjon, uten å få den hjelpen hun trenger. Hun føler at hun er for syk til å leve et normalt liv, men for frisk til å legges inn.
– Det er viktig at mennesker i en slik situasjon blir fanget opp så tidlig som mulig, slik at problemene ikke blir mer alvorlige. Da blir vegen tilbake til et normalt liv enda tyngre. Elisabeth er ung og har hele livet foran seg. I forhold til hennes og andres situasjon i samfunnet er det vel investerte penger å gi folk den hjelpen de trenger, slik at færrest mulig blir sittende som uføre for resten av livet.
Kjenner seg igjen
Synstad kjenner seg igjen i Elisabeths situasjon. Han har også slitt med overvekt, depresjon og angst.
– Mange, inkludert meg selv, har opplevd hennes frustrasjon over å ikke få skikkelig hjelp. Det virker som om det er mye uvitenhet om hvilke tilbud som faktisk finnes. Min lege hadde for eksempel ikke hørt om Tonsåsen rehabilitering, der jeg etter hvert fikk søkt meg inn. At jeg fikk vite om stedet var helt tilfeldig. Dette er en privat aktør som har avtaler med Helse Sør-Øst. Dessverre får de ikke utnyttet hele sin kapasitet, og folk må vente et helt år på behandling. Det kuttes også i oppfølgingen i etterkant. Det er utrolig trist.

Lang ventetid
Også på Distriktspsykiatriske sentre i regionen har ventelistene vært lange.
– Folk ventet i hele 19 måneder. Men de sto i alle fall på en liste med lovnad om hjelp. Det gjør ikke Elisabeth.
Synstad tok opp saken med en av partiets stortingsrepresentanter, som tok opp problemstillingen rundt behandling og oppfølging i Stortinget flere ganger. Det ble også stilt spørsmål til statsråden.
– Jeg er veldig opptatt av denne gruppen. Først og fremst som medmenneske, men jeg tilhører mitt politiske ståsted også mye på grunn av den politikken vi står for. Sett i politisk sammenheng er det dessverre fryktelig mye å gripe fatt i. Man må ikke være så redd for å bruke private aktører. Det er synd at tilbud som for eksempel Tonsåsen svekkes kraftig under den sittende regjering. Det kan nok være grunnen til at personer som Elisabeth ikke får hjelp, sier Synstad.
FrP har i sitt alternative statsbudsjett hadde tillagt 300 millioner i øremerkede midler til rus og psykiatri. For Ringsaker ville dette gitt drøyt 1,1 millioner kroner.
“Det er synd at tilbud som for eksempel Tonsåsen svekkes kraftig under den sittende regjering”
Tom Synstad

Kommentarer til denne saken