Debatten om Rødts motstand mot norsk våpenstøtte til Ukraina raser, senest på Debatten på NRK i går, og nå bryter en av partiets store profiler med partilinja:

– Man må få forhandlet fram en fred som ukrainerne kan leve med og der Putin ikke vinner. Det krever at det er våpen på Ukraina sin side, sier Rødt-profil Mímir Kristjánsson til Nettavisen.

Facebook flagget han på onsdag at han støtter norske våpensendinger til Ukraina:

«Rødt er ikke et pasifistisk parti, og kampen mot imperialismen må av og til føres med våpen. Når debatten om våpen til Ukraina nå kommer opp på ny, flagger jeg at jeg snur og støtter våpenstøtte til Ukraina», skriver han.

Også stortingspolitiker og tidligere Rød Ungdom-leder Tobias Drevland Lund går inn for norske våpensendinger. Det gjør han i et intervju med Nettavisen.

– Det er delte meninger i Rødt. Jeg har ment dette en god stund, men nå som debatten er oppe benytter jeg muligheten til å si hva jeg mener om dette, sier Drevland Lund onsdag morgen.

Han er tydelig på hva han ønsker fra sitt parti:

– Jeg mener Rødt må snu i spørsmål om våpen. Det er helt eksistensielt for Ukraina at de får våpen, og det bør Rødt støtte.

Stortingspolitikeren fra Kragerø har gjort seg opp mange tanker det siste året, og nå sier han det han mener, selv om det går imot partiets linje.

– Senest på mandag møtte jeg en eldre kvinne som fortalte hvordan hun og hennes kreftsyke mann flyktet fra krigen. Det gjør inntrykk. Hvis Rødt mener alvor med det vi sier om å støtte Ukrainas forsvarskamp, mener jeg det bør bety at vi sender våpen.

– I første omgang tenker jeg på forsvarsvåpen, som antiluftvern, legger han til.

Tre til har snudd

Utover dagen onsdag har debatten fortsatt, og to profilerte politikere har fulgt etter Kristjánsson og Drevland Lund.

Til VG opplyser også stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt at hun støtter norske våpensendinger, mens partisekretær Benedikte Pryneid Hansen sier til NRK at hun gjør det samme. Nestleder Marie Sneve Martinussen opplyser også at hun snur.

– Jeg har tvilt meg frem til et ja. De som blir angrepet må kunne få forsvare seg, sier Bae Nyholt til VG.

– Jeg mener Norge bør støtte Ukraina med våpen. Ukraina fører nå en rettferdig motstandskamp mot en aggressiv motstander. De har all rett til å forsvare seg. Dette er i tråd med FN-pakten, og dette bør Rødt støtte, mener jeg. Jeg er glad for debatten og jeg håper vi lander på et standpunkt at vi kan støtte Ukraina med våpen, sier Hansen til NRK.

Mimir: – Argumentene holder ikke

Kristjánsson, partiets mest profilerte politiker, bak partileder Bjørnar Moxnes, er tydelig i sin Facebook-status:

«Putin fører en imperialistisk angrepskrig i Ukraina. Ukrainernes forsvarskamp er rettferdig, og den må føres med våpen».

Kristjánsson deler sin mening for første gang i hans nye podkast Mímir og Marsdal, sammen med forfatter Magnus Marsdal.

«Mitt parti Rødt har sagt nei til våpenstøtte, ikke fordi man støtter Putin eller vil nekte Ukraina våpen, men fordi man har ment at Norge bør spille en annen rolle her. Det skyldes både egeninteresse (vi vil ikke bli trukket inn i krigen) og et mange tiår gammelt prinsipp om å ikke sende våpen til land i krig», skriver han og fortsetter:

«I lengden holder ikke disse argumentene for meg. Det avgjørende nå er at Putin ikke vinner i Ukraina».

Til Nettavisen forklarer Kristjánsson at han har ment dette en stund nå, og at det var riktig å gå ut med sin mening nå som debatten er oppe igjen.

– Jeg har ikke ment det hele tiden, men jeg har ment det i noen måneder nå.

– Det er ingen som mener at Ukraina ikke bør få våpen, men jeg mente først at Norge har en historie og en tradisjon der vi bør spille en annen rolle, og at vi har en komplisert geografisk posisjon, men i lengen har jeg blitt mer usikker på det, og til slutt skiftet jeg mening.

– Det et er fordi jeg er sikker på at den eneste måten man kan forhandle fred på en måten der Putin ikke får kontroll over halve Ukraina, er gjennom våpen, avslutter han.

Lokallag: – Det var feil

Drevland Lund er langt fra alene om sitt standpunkt. Lokallaget Rødt Sarpsborg og omegn, løfter debatten på partiets landsmøte i April.

De fremmer et uttalelsesforslag til landsmøtet der de ber partiet gå inn for å støtte Ukraina med våpen.

I uttalelsesforslaget heter det at «dem som nå forsvarer seg mot Putins soldater og kjemper for sin frihet» må støttes av Rødt, og at utviklingen i krigen nå viser at det var feil å ikke støtte Ukraina med våpen».

Dermed blir det full kamp på landsmøtet.

– Et stort flertall hos oss mener at Ukraina må få våpen til å forsvare seg. Den praktiske konsekvensen av politikken vi har hatt frem til nå, ville vært at Ukraina hadde måtte gitt seg, og det er vi imot, sier Jan Petter Bruun Bastøe i Rødt Østfolds partistyre til Nettavisen.

– Har dere håp om flertall?

– Absolutt. Det er jeg helt sikker på at vi får. Jeg tror et stort flertall av Rødts medlemmer og velgere mener at vi bør støtte dette, sier Bastøe.

Ut mot NRK

Tirsdag ble Rødts standpunkt tema på NRKs Debatten med Fredrik Solvang, og onsdag morgen gikk Rødt-leder Bjørnar Moxnes ut mot NRK for å ikke la partiledelsen stille opp på en måte som var tilfredsstillende for partiet.

– Det er som kjent ulike syn i Rødt om våpen til Ukraina. Jeg har ønsket debatten som nå går i Rødt fram mot landsmøtet velkommen, skriver Moxnes, uten å si mer om hva han selv mener om norske våpensendinger.