Gå til sidens hovedinnhold

Rødt sitt historiske valg og veien videre

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rødt har gjort et kjempevalg, vi har hatt framgang over hele landet også i Hedmark og Oppland har vi mer en doblet oss siden sist stortingsvalg. Vi har gått fra 1 stortingsrepresentant til 8 og vi vil være den sterkeste politiske faktoren til venstre for regjeringen.

Vi fikk alle disse stemmene fordi våre politiske saker markerte at vi ikke bare trengte en ny regjering men også en ny politisk retning; ja til kamp mot forskjellsNorge, ja til gratis tannhelse, ja til profitt-fri velferden, nei til EØS avtalen.

Vi har en solid framgang fordi vi i sist kommune og fylkestingsvalg fikk valgt inn solide folk som mange har tillitt til og som gjør en forskjell i lokalpolitikken. Det å få Rødt godt representert på stortinget er en kamp om politisk makt for de 140 000 som stemte på Rødt.

Rødt vant dette valget fordi vi har en god rettferdig politikk, vi startet vår valgkamp i april og tusenvis av valgaktivister har stått på helt fram til valgdagen, ikke for å oppfordre til taktisk stemmegivning, men ved å synliggjøre politiske saker, det ga Rødt i Hedmark og Oppland mere enn dobbelt så mange stemmer som ved sist stortingsvalg.

Fylkessekretær for AP Innlandet, Jarle Røberg-Larsen, bruker et leserbrev på å spekulere i hvor utjevningsmandatet i Hedmark havnet og hvorfor. Som vanlig henger ikke resonnementene på greip, og han går seg bort i kompliserte tankerekker. En enklere tankerekke er:

Både SV og Rødt økte i oppslutning. AP mistet i år i underkant av 2500 stemmer i Hedmark og 3500 stemmer i Oppland, dersom tapet hadde vært noe større hadde SV fått ett mandat fra Hedmark på tinget. Det er ikke innviklet, det er et godt argument for at enda flere AP velgere til å skifte part til neste stortingsvalg. Og angre på hva man stemte i år. Da kan man samtidig bidra til en reversering av den høyredreiningen som en fortsatt støtte til AP er en garanti for. Vil man være helt sikker på å stemme for en politikk som gjør noe med forskjellene og gjør noe med klimaproblemet stemmer en selvsagt Rødt!

Ap og Støre har i sonderingene i Hurdal nå vinket farvel til SV. Hvis Støre og Vedum tror at de kan bruke sin regjeringsposisjon til å kjøre slalåm i Stortinget ved å samarbeide med Høyresiden så har de ikke fått med seg at velgernes klare ønske var et skifte i politikken. Det siste landet trenger nå er en regjering som viderefører Høyres politikk for økte forskjeller og som slår ring rundt forlik for profitt i velferden, skattekutt til de rike og en tafatt klimapolitikk. Venstresia i norsk politikk kom styrket ut av valget, Ap og Sp sitt regjeringsprosjekt drar motsatt vei, flere stemmer til Rødt ved neste valg er det naturlige svaret på dette.

Kommentarer til denne saken