Rambøll avviser beskyldninger om mislighold – tilbyr 100.000 i forlik

OMSTRIDT: Løten kommune har reist erstatningskrav mot Rambøll, som har byggeplanlagt undergangen ved Løten stasjon. Fotgjengerkryssingen ble åpnet i fjor sommer.

OMSTRIDT: Løten kommune har reist erstatningskrav mot Rambøll, som har byggeplanlagt undergangen ved Løten stasjon. Fotgjengerkryssingen ble åpnet i fjor sommer.

Artikkelen er over 2 år gammel

Rambøll avviser Løten kommunes erstatningskrav på 600.000 kroner, men tilbyr 100.000 som et forlik etter arbeidet med undergangen i Løten sentrum.

DEL

– Det er med undring Rambøll mottar kravet (...). Vi avviser Løten kommune sine beskyldninger om mislighold på det sterkeste, skriver konsulentselskapet i svaret til kommunen.

Rambøll vedstår seg kun én konkret feilprosjektering, som selskapet har tatt helt og fullt ansvar for, ifølge seksjonsleder for bygg- og anleggsteknikk, Per Finborud.

– Rambøll kan ikke se at det er benyttet unormalt mye tid på planlegging og prosjektering av dette oppdraget, skriver Finborud og viser til at undergangen ved Løten stasjon har vært et langvarig prosjekt med en stram økonomisk ramme.

Over tre år

Rambøll har bistått kommunen med konsulenttjenester fra januar 2013 til juli 2016, og endelig med sluttoppgjør med entreprenør i desember 2016. Samlet honorar ble anslått av kommunen til 1,5 millioner kroner.

Allerede i desember 2015 varslet kommunen et erstatningskrav overfor Rambøll Norge AS. Først 3. mars i år ble et spesifisert krav sendt, med henvisning til en rekke feil, mangler og merkostnader underveis i prosjektet. Kravet beløp seg til 600.000 kroner, som et forslag til omforent løsning.

Rambøll tar på seg ansvaret for høydefeil i trappa mot vest og omgjøring av trapperekkverket, til en kostnad av snaut 85.000 kroner, samt en endringsmelding som gjelder grunnmursplast. På alle andre punkter avviser Rambøll kommunens krav, blant annet feilberegning av kostnader knyttet til sikkerhetsvakt ved togsporet.

Tett samarbeid

I svarbrevet til Løten kommune påpeker Rambøll at det har vært et tett og godt samarbeid i hele prosjektet og gjennom alle faser mellom konsulentene og kommunen, som byggherre og prosjektleder.

Løten kommune har hatt, og benyttet, muligheten til å påvirke og endre prosjekteringen, eller stoppe prosjektet for avklaringer.

– Vi mener at det ikke er grunnlag for at kommunen kan påstå «at Rambøll ikke har utført oppdraget i tråd med det som kan forventes av en profesjonell rådgiver», skriver Per Finborud.

Rambøll mener videre at kommunens reklamasjon kom for sent, men tilbyr 100.000 kroner for å oppnå en minnelig løsning.

Løten kommune gis 21 dagers frist til å akseptere forliket. Ellers bortfaller tilbudet, opplyser Rambøll.

– Avslutningsvis vil vi nevne at Rambøll har bidratt til at det nå er blitt en sikker, universelt utformet og godt estetisk utformet kryssing av Rørosbanen i Løten sentrum, i samarbeid med Løten kommune, skriver Finborud.

Rådmannen i Løten kommune har foreløpig ikke tatt stilling til tilbudet fra Rambøll.

– Dette er en sak vi må se på sammen med vår advokat, sier Tollef Imsdalen.

LES OGSÅ: Millionsprekk for undergangen

Artikkeltags