– Bare én ulveflokk i Trysil

MERKET: En av ulvene fra Slettås-flokken som nå sender GPS-signaler til forskerne hver fjerde time hele døgnet. FOTO: SKANDULV

MERKET: En av ulvene fra Slettås-flokken som nå sender GPS-signaler til forskerne hver fjerde time hele døgnet. FOTO: SKANDULV

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

GPS-merkingen har allerede gitt svar. – Vi kan allerede nå slå fast at det bare er en ulveflokk i Trysil. Men den deler seg ofte så folks observasjoner er nok helt riktige, sier Petter Wabakken.

DEL

Ulveforskeren fra Høgskolen i Hedmark er sikker i sin sak etter å ha benyttet fire metoder i sin dokumentasjon.

Ulver er sporet, det er tatt DNA-analyser, ulver er radiomerket og det er gjort uavhengige registreringer.

Summen av dokumentasjonen forteller forskerne at Trysil bare har en ulveflokk innenfor kommunegrensa, nemlig Slettås-flokken.

LES OGSÅ: Elgkalven ble angrepet av fem ulver fredag morgen klokka 04.05

Antall ulveflokker var et av spørsmålene ulveforskerne, i samarbeid med Trysil kommune, ønsket å få svar på da ulver fra Slettås-flokken ble bedøvd og fikk GPS-sendere på seg lørdag 2. februar. De tre ulvene som sender signaler hver fjerde time til forskeren har allerede gitt svar.

– Vi ser at det er ett revir og en flokk. Den siste måneden har de oppholdt seg 90 prosent av tida i Åmot kommune. Etter at vi har fått muligheten til å følge dem via GPS-sendere har vi funnet ut at flokken går lenger vest enn vi hadde trodd. Slettås-ulvene beveger seg i deler av Julussa-reviret. Mulig at de har gjort det før også, men vi har ikke dokumentert det slik som nå, sier Wabakken.

Sjeldent samlet

Ulveforskeren på Evenstad sier også at det er svært sjeldent at hele Slettås-flokken er samlet. Han sier at flokken nå teller åtte forskjellige dyr, kanskje ni. Hannulven er trolig borte.

– Vi ser at ulvene opererer i grupper på fra to til fem dyr. Og det er ganske langt fra hverandre i perioder. Jeg tror derfor på observasjonene som er gjort på ulv, men resultatene viser at det er ulver fra samme flokken, sier Wabakken. Han avviser blankt at det kan være snakk om en flokk fra Sverige i tillegg.

FØLG PROSJEKTET: I ulvesonen

Går etter elgen

Et av hovedmålene er å finne ut mer om hvorfor ulven opptrer som den gjør.

Hvorfor den i perioder oppholder seg nær bebyggelse og folk for eksempel. Wabakken gleder seg til å få mer data fra GPS-senderne, men tror det har med snøforhold og elgtrekk å gjøre.

– Det ser ut som om ulven følger elgen. Og i perioder trekker elgen ned til lavere strøk og mindre snø. Til veger, skiløyper og områder der mennesker befinner seg. Det er i disse periodene vi får flest ulveobservasjoner. Vi ser også klare tendenser til at ulv oppholder seg i områder hvor det er mye elg, og de unngår områder uten elg, sier Wabakken.

BAKGRUNN: «Øst­len­din­gen-ul­ve­ne» var fra Slett­ås

Mange spørsmål

Prosjektet skal gi svar på mer om ulvens adferd.

Hvorfor er det for eksempel slik at ulvene kan spasere rett forbi et bebodd hus om natta, mens de ikke tør å nærmes seg et elgkadaver som det er montert et viltkamera på?

Artikkeltags