Forskerne som følger ulvene i Slettåsflokken var raskt på plass forrige lørdag etter at elgkadaveret ble funnet dagen før. En viktig del av arbeidet er å jobbe i felt samtidig som GPS-signalene registreres.

– Vi vet at det var fem ulver i området rundt klokka 04.00 fredag morgen. To av dem var av våre merkede, en var tispa og i tillegg to til fra flokken. De har oppsøkt en elgku med kalv. Etter å ha jaget dem, la de ned kalven klokka 04.05, sier Petter Wabakken.

LES OGSÅ: Dette er ulvens verk, like utenfor stuedøra

Skremt av Østlendingen

De fem ulvene forsyner seg så av elgkalven i rundt en time. De rekker å fortære om lag en firedel av dyret før det plutselig skjer noe som skremmer ulvene.

– Vi ser at alle fem ulvene bykser bort fra stedet i et veldig tempo, helt åpenbart skremt. Det vi gjør da er å forhøre oss med dem som bor i området. Hva kan ha skremt ulvene? Konklusjonen vår i dette tilfellet er at det må ha vært avisbudet som kommer med Østlendingen omtrent på den tida, sier Petter Wabakken.

BAKGRUNN: «Øst­len­din­gen-ul­ve­ne» var fra Slett­ås

Kom tilbake søndag

Elsa Lilly på eiendommen Finnstad opp mot Furutangen i osen sa til Østlendingen at hun skulle dempe belysningen kvelden etter for å se om ulvene kom tilbake. Det gjorde de ikke.

– Nei. Vanligvis kommer ulvene tilbake etter et døgn for å prøve seg igjen. Men her tok det to døgn. Søndag morgen, også da klokka 04.00, var de tilbake, men de turte ikke å gå helt fram til kadaveret, sier Wabakken.

LES OGSÅ: – Bare én ulveflokk i Trysil

Flere kadaver

Wabakken forteller at det sannsynligvis har vært for mye spor av folk ved kadaveret til at ulvene følte det trygt. De snudde like ved elgkadaveret og gikk tilbake.
– Det er svært uvanlig at det tar 48 timer før de vender tilbake, sier Wabakken.

Ikke trivelig

Elsa Lilly Skavern synes ikke det er hyggelig å få vite at det har vært fem ulver på ferde ved boligen hennes. Den mest nærgående har, ifølge forskerne, passert 2,2 meter fra husveggen til et av nabohusene.

– Ikke noe trivelig i det hele tatt, men det er jo ikke noe jeg får gjort noe med. Men det er langt mellom slike opplevelser. Jeg har sett en ulv passere på jordet her en gang for mange år siden. Da ble det visst tatt en elg på naboeiendommen. Men ellers har det ikke vært nærkontakt med ulv, sier Skavern.

Hun sier at det var en del trafikk rundt elgkadaveret etter at historien ble kjent, hun mener det blant annet ble montert viltkamera ved kadaveret.