Elghund tatt av ulv: Dette er trolig «synderne»

ULV I OMRÅDET: Fredag morgen ble dette bildet tatt av et viltkamera på Bråten, øst for Glitvola. Dette er ifølge rovviltkontakt Erling Ness første gang det med sikkerhet har blitt dokumentert to ulver i dette området, som for øvrig ligger på utsiden av ulvesonen. Han oppfordrer alle jegere til å være forsiktige. – Nå er det tydeligvis ikke trygt her heller lenger, sier rovviltkontakten.

ULV I OMRÅDET: Fredag morgen ble dette bildet tatt av et viltkamera på Bråten, øst for Glitvola. Dette er ifølge rovviltkontakt Erling Ness første gang det med sikkerhet har blitt dokumentert to ulver i dette området, som for øvrig ligger på utsiden av ulvesonen. Han oppfordrer alle jegere til å være forsiktige. – Nå er det tydeligvis ikke trygt her heller lenger, sier rovviltkontakten. Foto:

Tirsdag morgen ble to ulver fotografert av et viltkamera på Bråten, øst for Gitvola på grensa mellom Åmot og Løten. Et døgns tid senere ble en elghund tatt av ulv rundt tre kilometer unna.

DEL

Det bekrefter rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, Erling Ness, overfor Østlendingen lørdag ettermiddag.

Ulvene ble fotografert like før klokken 07.00 fredag morgen. Lørdag formiddag ble elghunden tatt av dage.

– Det er en grå norsk elghund som er tatt, trolig av to ulver som oppholder seg i området. Hunden ble tatt på Storkjølen i Åmot, sier Ness.

Utenfor ulvesonen

Området ligger vest for Glomma og utenfor ulvesonen. Det betyr at ulv ikke har prioritet i området.

Det pågår lisensjakt på ulv i akkurat dette området. Hunden som ble tatt var ute på elgjakt sammen med eieren sin da angrepet skjedde.

– Eieren hadde akkurat sluppet hunden på jaktterrenget. Den hadde fått en liten los, men så ble det stille. Hunden flyttet seg litt, men ble etter hvert rolig på det samme punktet. Basert på radiosenderen hunden hadde på seg, valgte jegeren å gå inn i området etter et kvarters tid med stillhet. Da fant han hunden sin død, opplyser Ness.

Han har selv vært og undersøkt den døde hunden og sier det ikke er noen tvil om at det er ulv som har vært på ferde.

– Hunden var bitt i mageregionen, sier Ness.

Flere observasjoner

Rovviltkontakten forteller om flere ulveobservasjoner i området den siste tiden, blant annet funn av det som trolig er avføring fra ulv.

– Det er også funnet flere elgkadaver i området. Elg som har blitt tatt av ulv, sier han.

Ness har lenge trodd at det har befunnet seg én ulv i området, ikke to slik det nå har blitt dokumentert.

– Det har pågått elgjakt i området lenge, uten at det har oppstått noen problemer av noe slag. Det har ikke vært noen konfrontasjoner som SNO vet om i hvert fall. Så under et døgn etter at to ulver ble dokumentert smalt det. Jeg vil tro at det er nettopp disse to ulvene som står bak, sier han.

Mistenker revirdannelse

Han tror at det er nettopp to ulver i området som er direkte årsak til at hunden ble angrepet.

– Innen områdene ulven etablerer seg, ser de ofte på hundene som en konkurrent, sier Ness.

Thomas Olstad hos Fylkesmannen i Hedmark opplyser at hundeeieren kan søke om erstatning for hunden, ettersom angrepet fant sted i forbindelse med elgjakta.

– Når og hvis søknaden kommer vil den bli behandlet hos oss på vanlig måte, sier Olstad.

Artikkeltags