Rocky drept av ulv: – Vi skal ikke la ulven vinne. Vi vil fortsette å slippe hundene.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

For jaktkameratene fra Sørum og Åmot i Hedmark fikk elgjakta en trist avslutning i dag. Da ble jämthunden Rocky drept av en ulv.

DEL

Ole Jonny Delerud fra Mork er sammen med flere jaktkamerater fra Sørum og fra området Åmot/Rendalen i Hedmark, hvor elgjakten finner sted.

Torsdag formiddag fikk jaktlaget Delerud er med på låne jämthunden Rocky fra et nabojaktlag. Jaktlaget posterte og det ble jaktet et drev med tre løshunder. Kun minutter senere forsto Delerud at noe var alvorlig galt.

– Jeg hørte et forferdelig hyl. Vi har peilere på hundene og vi skjønte straks hva som hadde skjedd, forteller Delerud.

Og de hadde rett. Da jaktlaget kom fram til Rocky, etter å ha hentet inn de andre løshundene, lå han død i skogen, drept av ulv.

– Rocky led nok ikke mye. Angrepet var nok brått og brutalt. Det ser sånn ut, sier Delerud som straks ringte Statens Naturoppsyn. En tilsynsmann kom straks til stedet og bekreftet at hunden var drept av ulv.

Området jaktlaget opererer i, er Åmot/Rendalen. Der har også to ulveflokker sitt revir: Julussaflokken og Osdalsflokken. Sistnevnte skal etter planen felles under lisensjakten på ulv til vinteren. Åtte ulver er vedtatt avlivet i denne flokken.

– Osdalsflokken er kjent for å angripe hunder. Bare de siste dagene har tre hunder mistet livet i dette området, forteller Ole Jonny Delerud.

– Mange vil mene det er ren, skjær idioti

– Og likevel velger dere å sllippe løs jakthundene?

– Ja, og vi vet det vil forundre og provosere mange. Mange vil mene at det er ren, skjær idioti det vi driver med. Men for hunder som er avlet fram for å drive jakt, er det beste de vet i hele verden å jage etter elgen. Et liv i en hundegård er ikke noe for disse bikkjene. Her er valget enkelt: Enten må man slutte å ha jakthund, og dermed gi seg med jakt, eller å fortsette som før – med den risikoen det innebærer. Vi har snakket om dette de siste timene og har bestemt oss: Vi fortsetter som før. Hundene slippes, selv om vi vet det er mange ulver i området. Ulven skal ikke vinne denne kampen. Så skal vi selvfølgelig ta de forholdsreglene vi kan. Husk at det er vesentlig større risiko for at hunden blir kjørt i hjel av en bil enn at den blir tatt av ulv, sier Ole Jonny Delerud.

– Dette blir det reaksjoner av?

– Ja, og det forstår jeg godt. Men vi forventer ikke at alle skal forstå dette. Vi driver med forvaltning av elgstammen i Norge. Det er strenge regler og det stilles mange krav. Jakt med løshund er en tradisjon og viktig for drive forvaltningen, sier han.

I går publiserte Delerud et bilde av den døde hunden Rocky på Facebook. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Det kommer både positive og negative kommentarer. Vi forventer ikke at noen skal synes synd på oss, men vi ønsker å vise realitetene, sier Blaker-jegeren.

Artikkeltags