Vedum frykter konsekvensene

Fastlåst: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det ikke er politisk vilje i regjeringa til å løse den fastlåste ulvekonflikten. Foto: Anita Høiby Gotehus

Fastlåst: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det ikke er politisk vilje i regjeringa til å løse den fastlåste ulvekonflikten. Foto: Anita Høiby Gotehus

Trygve Slagsvold Vedum frykter konsekvensene av den frustrasjonen og apatien som sprer seg som resultat av regjeringas ulvepolitikk.

DEL

Sp-lederen mener folkestyret ikke har fungert i ulvesaken og at tålmodigheten er slutt etter at Oslo tingrett ga WWF medhold i kravet om stopp i årets lisensjakt på ulv. Beslutningen ble tatt i påvente av en endelig domsavgjørelse i saken WWF har reist mot statens forvaltning av ulv i norsk natur.

– Vi har folkestyre, ikke embetsstyre. I ulvesaken har ikke folkestyret fungert. Tålmodigheten har vært enorm blant de berørte, men den har lenge vært på bristepunktet. Jeg forstår at tålmodigheten er slutt og jeg frykter konsekvensen av den frustrasjonen og apatien som nå sprer seg, sier Slagsvold Vedum.

Er egentlig ikke villig

I Stortingets spørretime onsdag stilte en tydelig utålmodig Slagsvold Vedum spørsmål om hvor lang tid statsråden denne gangen vil bruke på å trenere ulvejakta. Noe svar fikk han ikke.

– Vi har en statsråd som innerst inne ikke er interessert å rydde opp. Stortingets vedtatte politikk blir ikke gjennomført. Jeg har ikke noe tro på at Vidar Helgesen ønsker å gjennomføre den heller. Det vil ikke skje før vi får en sterk og klar statsråd som virkelig vil gjennomføre vedtatt politikk, sier Sp-lederen.

Hvem har makt?

Slagsvold Vedum sier det ikke er rart at de som mener det må føres en mer restriktiv ulvepolitikk føler seg urettferdig behandlet og totalt oversett.

– Det er tragisk at en organisasjon som WWF, drevet uten medlemmer og av en særinteresse, skal ha mer makt enn de folkevalgte. Der sitter tidligere høyesterettsdommere og andre fjernt fra problemstillingene og holder det gående med juridiske spissfindigheter. På toppen av alt premieres WWF med fortsatt med årlig millionstøtte fra staten. Mens en organisasjon som for eksempel Folkeaksjonen Ny Rovdyrpolitikk ikke får noe, sier Slagsvold Vedum.

Mister all respekt

Sp-lederen sier han merker at tålmodigheten nå er slutt. Han mener tilliten til både systemet og forvaltningen forsvinner. Og han har forståelse for det.

– Ta eksempelet med ulven fra Slettås-flokken. I Norge ville det være høyst straffbart å ta ut det nærgående dyret. Men da den beveget seg til Stockholm og oppførte seg helt likt, ble den skutt tvert med den svenske statens velsignelse. Det er ikke til å tro. Sindige og godt utrustede folk mister både respekt for systemet og tålmodigheten har tatt slutt, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Artikkeltags